jak to rozgryźć??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 10 lis 2014, 14:27

Ale się zamotałam. Kobietka składa wniosek o zasiłek rodzinny na jedną córkę, druga córka mieszka z ojcem i jest wpisana do składu rodziny. Babka jest mężatką, tzn. sprawa o rozwód i ustalenie osoby do sprawowania opieki w sądzie. Dostarczyła zaświadczenie z US męża, ale już o dochodach nieopodatkowanych nie. Wniosek złożyła 14.10.2014 r. i utrzymywała, że postara się donieść to oświadczenie. Dziś wiem, że go nie dostanie. Wiem też, że ojciec dziewczynek na tą drugą złoży wniosek o zasiłek w sąsiedniej gminie. Tak się zamotałam, że już nic nie wiem.
Już piszę o wezwanie do uzupełnienia dokumentów. Na pewno nic to nie da więc decyzja odmowna? czy zawieszenie postępowania do momentu wyroku (tak podpowiada babeczka z gminy, gdzie facet złoży wniosek na tą drugą córkę)
Bardzo proszę
Pomóżcie
~kk

Napisano: 10 lis 2014, 14:33

ja wzywam do uzupełnienia jak nie przyniesie dokumentu to wniosek zostaje bez rozpatrzenia art. 24a ust. 1 jeśli przyniesie to zastosowanie art 27 ust. 1 nadal są rodziną
onnka

Napisano: 10 lis 2014, 14:51

Proszę, może jeszcze ktoś się wypowie.
~kk

Napisano: 10 lis 2014, 17:14

Aie po co CI zawieszenie, skoro wyrok musi byś prawomocny żeby móc przyznać świadczenie bez dochodów faceta, zrób wezwanie, jak nie dostarczy to pozostawienie, swoją drogą pytanie czy ta druga gmina ma wszystkie dokumenty i czy przyzna.
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Napisano: 10 lis 2014, 17:46

~kk pisze:Już piszę o wezwanie do uzupełnienia dokumentów. Na pewno nic to nie da więc decyzja odmowna?
Nie, pozostawiasz wniosek bez rozpatrzenia (po wezwaniu). Tak jak pisze Diabolina, zawieszenie nic Ci nie da.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 11 lis 2014, 16:31

ale po co Ci jego oświadczenie? wystarczy, że oświadcza żona, że nie posiadają żadnych dochodów nieopodatkowanych dlatego, że nadal są jeszcze rodziną a oświadczenie wypełnia członek (tutaj żona) rodziny przedstawiając sytuację całej rodziny.
judyta66x
Stażysta
Od: 06 cze 2014, 21:54
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2014, 8:11

Nie, nie wystarczy.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2014, 8:38

my też bierzemy oświadczenie o nieopodatkowanych tylko od wnioskodawcy + oświadczenie że wszystkie dochody rodziny zostały przedstawione i do żadnej teczki kontrola nam się nie przyczepiła
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2014, 10:42

Ja też biorę jedno oświadczenie o dochodach nieopodatkowanych na którym wpisują się oboje rodzice. Tutaj wiem, że są mocno skonfliktowani i że facet będzie składał wniosek o rodzinne na drugą córkę w innej gminie.
Wysyłam wniosek o dostarczenie dokumentów a potem pozostawienie bez rozpatrzenia. Dziękuję za wypowiedzi. Zdaje się, że będzie o tym artykuł w lokalnej prasie.
~kk

Napisano: 12 lis 2014, 12:11

Diabolina pisze:i do żadnej teczki kontrola nam się nie przyczepiła
Bardziej niż zdanie kontroli interesuje mnie to co jest zawarte w rozporządzeniu i ustawie ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem