Elmer, Ewalu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 10 lis 2014, 14:36

Dnia 03.11.2014 r. osoba złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawne dziecko. W urzędzie pracy została wyrejestrowana z dniem 16.09.2014 r. Od kiedy mam opłacać jej składkę zdrowotną od św.piel.? Świadczenie pielęgnacyjne będzie przyznane za okres od 16.09.2014 r., ponieważ dnia 16.09.2014 r. złożyła wniosek o ustalenie niepełnosprawnosci na komisję i zmieściła się w okresie 3 m-cy.
Anjaa

Napisano: 10 lis 2014, 19:19

jeżeli niepełnosprawność dziecka istnieje wcześniej niż 16.09.2014 r. ,,, np. od dzieciństwa, to śp przyznajesz od 1 września i od tej daty zgłaszasz do ubezpieczeń .... pani z decyzją przyznającą śp idzie do PUP i tam jej robią korektę wyrejestrowania
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 10 lis 2014, 19:44

Tak jak poprzedniczka.
aiwa

Napisano: 10 lis 2014, 21:33

To może przyznac od dnia dzieciństwa? co za różnica ile pup wyrejestruje wstecz? kobita będzie miała okazje zyskać ubezpieczenie,bo pewnie w pupie em- rent nie miała.
A tak swoją drogą, od kiedy liczy sie dzieciństwo dziecka?
m&m

Napisano: 10 lis 2014, 21:50

m&m pisze:To może przyznac od dnia dzieciństwa? co za różnica ile pup wyrejestruje wstecz? kobita będzie miała okazje zyskać ubezpieczenie,bo pewnie w pupie em- rent nie miała.
A tak swoją drogą, od kiedy liczy sie dzieciństwo dziecka?
ja bym przyznała od dnia urodzenia :lol: .... tylko ustawa mi nie pozwala :lol:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 10 lis 2014, 22:00

Nawet jakby pozwalała, niepełnosprawnosc nie musi istnieć od urodzenia. I skad pewnosć , ze ta niepełnosprawność u tego dziecka nie istnieje od połowy wrzesnia?
Cos ci ewalu bije na dekiel z tymi dziecmi. Zachowujesz sie , jakbyś na siłę łapała punkty dla władzy.
m&m

Napisano: 11 lis 2014, 11:44

m&m pisze:Nawet jakby pozwalała, niepełnosprawnosc nie musi istnieć od urodzenia. I skad pewnosć , ze ta niepełnosprawność u tego dziecka nie istnieje od połowy wrzesnia?
Cos ci ewalu bije na dekiel z tymi dziecmi. Zachowujesz sie , jakbyś na siłę łapała punkty dla władzy.
z dekielkiem u mnie wszystko w porzo :lol: a na orzeczeniu jest ładnie napisane od kiedy istnieje niepełnosprawność A W USTAWIE jest zapis, ze przyznajemy od miesiąca , NIE OD DNIA .. po raz kolejny: DOUCZ SIĘ :D
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 lis 2014, 12:01

Nie zapominaj , ze miesiąc ma 30 dni, a nie tylko ten początek z jedynką. I w ustawie nie ma , ze od pierwszego dnia miesiąca. Kiedys na temat toczyła sie burzliwa dyskusja z Elmerem,
I ilez to decyzji zostało wydanych 'od dnia', a nie od miesiaca, czyli jego początku.
Kiedy starałam sie o śp w 2010 niepełnosprawnosć mojej mmy datowała sie od 2008 roku, a mimo tego dostałam świadczenie od dnia złozenia wniosku, a tym samym wychodzi na to, że to pracownicy opsów sa niedouczeni, albo robią jak im sie podoba w danej sytuacji.
m&m

Napisano: 12 lis 2014, 8:21

Zapis "od miesiąca" w aktach prawnych, oznacza zawsze od pierwszego dnia miesiąca.
m&m pisze:niepełnosprawnosć mojej mmy datowała sie od 2008 roku
Raz- przepisy się zmieniają. Dwa - mogłaś nie łapać się na art. 24 ust. 2a. Trzy - obowiązywał jeszcze któryś z niekonstytucyjnych zapisów w art. 24.

W wyrównaniu nie chodzi o to od kiedy datuje się niepełnosprawność, tylko kiedy złożono wniosek na komisję. Cofasz się do daty złożenia wniosku o ustalenie niepełnosprawności, a dopiero później sprawdzasz datę jej powstania.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2014, 10:23

Mozna powiedziec, że spełniałam wszystkie warunki. Przeszkodą było moje zarejestrowanie w urzędzie pracy i dlatego świadczenie dostałam od dnia złozenia wniosku i jednoczesnego wyrejestrowania sie. I nikt dla mnie i jak podejrzewam w wielu innych przypadkach nie naciągał przepisów tak jak to robicie w przypadku dzieci na korzysć ich opiekunów.
I te przepisy nacągacie jedynie na podstawie definicji, gdyz zaden przepis nie mówi o mozliwosci wstecznego wyrejestrowania z pup. A przepisy dokładnie okreslają w jakich przypadkach i kiedy zostaje sie wyrejestrowanym.
m&m

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x