jak to teraz będzie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 30 kwie 2014, 11:29

Już się trochę pogubiłam więc proszę o potwierdzenie (lub zaprzeczenie)czy ja dobrze rozumiem: Teraz będziemy mieć 3 świadczenia: SZO, ŚP i ZDO.
ZDO - dla osób którym w zeszłym roku zabraliśmy ŚP i będziemy je wypłacać tylko tym osobom (nie będzie nowych) do czasu zgonu osoby wymagającej opieki (tak w skrócie).
ŚP - dla osób opiekujących się osobami których niepełnosprawność powstała do ukończenia 18 lub 25 roku życia (niezależnie od dochodu).
SZO - dla opiekunów osób których niepełnosprawność powstała po ukończeniu 25 roku życia (warunek kryterium dochodowego i rezygnacji z zatrudnienia)
To tak w skrócie. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić bo ja już powoli przestaję to ogarniać. :?
e11

Napisano: 30 kwie 2014, 11:32

według mnie to SZO wymrze śmiercią naturalną od 1 listopada
Milki

Napisano: 30 kwie 2014, 11:36

Dlaczego?
e11

Napisano: 30 kwie 2014, 11:42

przy SZO rezygnacja lub niepodejmowanie pracy
005

Napisano: 30 kwie 2014, 11:43

Będzie dokładnie tak jak napisałaś - 3 świadczenia
Ilona*

Napisano: 30 kwie 2014, 11:52

To czyli przywilej do ZDO będą mieli do nieskończoności tylko ci co im teraz wyrównujemy ?
A co z tymi co też utracili prawo do ŚP z dniem 1 lipca 2013 ale zaraz przyznaliśmy im SZO w związku z utratą zatrudnienia? To co oni zawsze będą skazania na SZO i będziemy im przeliczać dochody?
Mirela
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 11:39
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2014, 12:07

A pomyśl chwilę...
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2014, 12:08

Mirela pisze:To czyli przywilej do ZDO będą mieli do nieskończoności tylko ci co im teraz wyrównujemy ?
A co z tymi co też utracili prawo do ŚP z dniem 1 lipca 2013 ale zaraz przyznaliśmy im SZO w związku z utratą zatrudnienia? To co oni zawsze będą skazania na SZO i będziemy im przeliczać dochody?
ci tez moga wnioskowac o zdo - wyrownania nie dostana, ale jesli zrezygnuja z SZO to ZDO bedzie im przyslugiwal
Iks, weekend sie zbliza a ty myslec kazesz;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2014, 12:11

kb pisze:
Mirela pisze:To czyli przywilej do ZDO będą mieli do nieskończoności tylko ci co im teraz wyrównujemy ?
ci tez moga wnioskowac o zdo - wyrownania nie dostana, ale jesli zrezygnuja z SZO to ZDO bedzie im przyslugiwal
Iks, weekend sie zbliza a ty myslec kazesz;-)

nawet bym wolała by przeszli na zdo .. odpada dochód i rezygnacja z zatrudnienia
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2014, 12:14

kb pisze:nawet bym wolała by przeszli na zdo .. odpada dochód i rezygnacja z zatrudnienia
dokładnie, trzeba im to zaproponować :roll:
Małgorzata

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x