ustawa w art. 13 jasno mówi, że wydanie karty podlega opłacie w wysokości 9,21 zł w przypadku gdy: członkowi rodziny wielodzietnej wydana już została wyłącznie karta tradycyjna i członek rodziny wnioskuje o kartę elektroniczną, albo członkowi rodziny wielodzietnej na jego wniosek udostępniona została już karta elektroniczna i następnie członek rodziny wnioskuje o wydanie karty tradycyjnej. Czyli wg mnie każdy wniosek złożony od 01.01.2018 o KDR bez względu na to czy w formie tylko tradycyjnej lub tylko elektronicznej lub w obu formach podlega opłacie 9,21 zł za jedną kartę.Czy dobrze myślę ?? czy opłata ta ma być wnoszona na konto MGOPS czy na konto gminy ? czy musi być założony jakiś odrębny rachunek bankowy ??
Mam dylemat dlatego że w piśmie Ministerstwa z dnia 29.12.2017 roku na stronie 5 jest informacja o treści: " w przypadku osób które do dnia 31.12.2017 roku złożyły wniosek o KDR przyznanie karty elektronicznej będzie bezpłatne w przypadku gdy złożą wniosek o przyznanie dodatkowej formy Karty ( w postaci elektronicznej) do dnia 31.12.2019 roku. Po upływie tego czasu, jak i w przypadkach gdy od 1.01.2018 członek rodziny wielodzietnej złożył wniosek o przyznanie karty tylko w jednej formie, a po jej przyznaniu złożył wniosek o dodatkową formę karty do wniosku musi załączyć dowód wniesienia opłaty za dodatkową formę Karty w kwocie 9,21 zł. O co tu chodzi ? Ministerstwo w piśmie pisze że jeśli ktoś ma już formę tradycyjną katrty to do końca 2019 roku nie musi płacić za inną formę karty jak to ma w końcu być jest opłata dla tych co mają już karty a zawnioskują o elektroniczne wyjaśnijcie proszę Was bardzo !!!!