nowe rozporządzenie o karcie lektronicznej - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 gru 2017, 11:59

https://www.mpips.gov.pl/bip/projekty-a ... -rodziny-/

tu jest link do nowego rozporządzenia w sprawie KDR.
Jak myślicie, jak w styczniu nowa rodzina złoży wniosek o wydanie KDR w obu formach: tradycyjnej i elektronicznej to my bierzemy od nich tą opłatę 9,21 za każdą kartę?
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 27 gru 2017, 12:32

Każda druga forma karty będzie płatna 9,21 zł x ilość członków rodziny, która o nią zawnioskuje
społecznik13
Stażysta
Od: 08 wrz 2017, 18:51
Zajmuję się: Karta Dużej Rodziny, Pomoc materialna dla dzieci

Napisano: 27 gru 2017, 12:43

czyli nowa rodzina, której jeszcze nie ma w systemie wystąpi z wnioskiem o przyznanie KDR w obu wersjach będzie dołączać dowód wpłaty 9,21x ... Chyba że jednak określą się, że chcą jedną formę karty tak?
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 27 gru 2017, 12:59

Ty dostaniesz nadal 13,40 z zrealizowanie całego wniosku, a rodzina np. 5 osobowa zapłaci prawie 50 zł za tę usługę?, to teraz państwo może na tych KDR chyba nawet zarabiać? :p Nic dziwnego, ze będą to z różnych względów bardzo to reklamować, przy tak niskich kosztach biurokratycznych, o wsparciu i szkoleniach nawet nie wspominając, program będzie może nawet na siebie zarabiał? :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 27 gru 2017, 13:08

@mkaz

Tak jak napisał społecznik13 jest jasne co robić gdy ktoś ma już elektroniczną lub tradycyjną.
Kod: Zaznacz cały
Art. 13 1. Karta jest przyznawana bezpłatnie, z zastrzeżeniem ust. 1a. 1a. Wydanie Karty podlega opłacie w wysokości 9,21 zł, w przypadku gdy: 1) członkowi rodziny wielodzietnej, na jego wniosek, wydana już została wyłącznie karta tradycyjna i następnie członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o kartę elektroniczną albo 2) członkowi rodziny wielodzietnej, na jego wniosek, udostępniona już została karta elektroniczna i następnie członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o wydanie karty tradycyjnej.
Ale nie ma jasno napisane co robić gdy ktoś wnosi o 2 jednocześnie?
Według mnie powinien ponosić opłatę gdy wnosi o 2 formy karty bo nie wiem co za sens by miało to że będą płacić tylko ci co już wybrali jakąś formę karty.
Ciekawe czy z MRPIPS pokuszą się o ich interpretację i ciekawe czy po nowym roku pokażą się nowe wnioski...

@ubu
Faktycznie 13,40 zł to żyć nie umierać :geek: Na pewno nie przy mojej ilości wniosków. Jakoś nie widzę entuzjazmu osób zajmujących się KDR.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 27 gru 2017, 13:15

ja nic z tych 13,40 nie dostaję ;)
Tak jak napisał Michu 95 mam wątpliwość kiedy rodzina złoży wniosek o obie formy karty czy mają płacić czy nie. Wniosek pewnie tydzień po terminie się ukaże hehe

A jak z tą aplikacją myślicie, oni sobie będą ją ściągać na smartfony a my bedziemy to jakoś aktywować czy co? Może sami beda wklepywać swój nr karty, ale to można by było łatwo oszukać...
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 sty 2018, 11:42

w programie SI KDR jest pismo z ministerstwa informujace o oplatach oraz wszystkich zmianach
gopsosk
Referent
Od: 20 mar 2017, 16:01
Zajmuję się: FA,Św, Śr,

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x