jak to zaksięgować - zwrot do innej gminy

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

jak to zaksięgować - zwrot do innej gminy

Post autor: Beatris »

wypłacam rodzinie obecnie zas. rodzinny. Okazało się, ze musimy potrącić nienależnie pobrane świadczenia kiedyś pobrane przez tę osobę w innej gminie. Otrzymaliśmy decyzję i pismo z mopsu z kontem na które mamy wysłać potrącone świadczenia. Jak to zaksięgować?
mk1
Podinspektor
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Re: jak to zaksięgować - zwrot do innej gminy

Post autor: mk1 »

my nie odsyłamy do obcej gminy tylko do urzedu wojewódzkiego za pośrednictwem naszej gminy. Ta obca gmina wyksięgowuje u siebie to nienależnie pobrane świadczenie a my je przypisujemy i wszystko się zgadza
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

a my dostaliśmy od nich pismo z numerem konta, na które chcą aby przekazać potrącone kwoty.
iwuś
Stażysta
Zajmuję się: ksiegowość
Kontakt:

Post autor: iwuś »

Beatris pisze: 25 maja 2021, 8:27 wypłacam rodzinie obecnie zas. rodzinny. Okazało się, ze musimy potrącić nienależnie pobrane świadczenia kiedyś pobrane przez tę osobę w innej gminie. Otrzymaliśmy decyzję i pismo z mopsu z kontem na które mamy wysłać potrącone świadczenia. Jak to zaksięgować?
ja zaksięgowałam
wyplata świadczenia
410/240
240/130
Potracenie ze świadczenia
130/240(201)inna gmina
zwrot do innej gminy
240/130

mam nadzieję ze dobrze jest
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

pytam bo do tej pory jak były nienależnie pobrane to zwracaliśmy do gminy i gmina do UW i zgadzało nam się w tych sprawozdaniach ZZ. A jak teraz oddamy bezpośrednio na konto innej gminy to nie wiem jak księgowa to wykaże?
iwuś
Stażysta
Zajmuję się: ksiegowość
Kontakt:

Post autor: iwuś »

Beatris pisze: 25 maja 2021, 11:27 pytam bo do tej pory jak były nienależnie pobrane to zwracaliśmy do gminy i gmina do UW i zgadzało nam się w tych sprawozdaniach ZZ. A jak teraz oddamy bezpośrednio na konto innej gminy to nie wiem jak księgowa to wykaże?
ale nienależnie pobrane nie są z Waszej Gminy, tylko z obcej, więc nie widzę problemu
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

otóż to, dzięki
ODPOWIEDZ