jak uzasadnić dobitnie umieszczenie osoby w innym dps niz on - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 31 mar 2018, 16:33

rodzina umieściła w zolu osobę w przy tym samym zol jest dps i panie z zol przysłały mi wniosek o umieszczenie pani w tym ich dps, ja szukałam tańszego i znalazłam bo oczywiście rodzina nie będzie płacić płaci gmina, wiec uważam ze jak my jako gmina płacimy możemy umieszczać gdzie jest taniej. Te panie jak sie dowiedziały zrobiły wielką awanture ze dlaczego nie u nich nastawiły rodzinę rodzina wielce roszczeniowa
Magdaw
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2018, 20:01

generalnie zasada jest taka, że powinno się umieszczać w dps jak najbliżej miejsca zamieszkania art. 54.2 "chyba, że okoliczności sprawy wskazują inaczej" i ja bym użył tego zapisu jako klucza do uzasadnienia. pod warunkiem, że nie znalazłaś tańszego dps na drugim końcu kraju :lol:
nie znam okoliczności sprawy, nie wiem jak wygląda sytuacja dochodowa tej osoby, ale jeżeli gmina będzie bulić z własnych to użyj w decyzji takich argumentów jak:
- troska o finanse publiczne,
- użyj argumentu, że gmina dopłaca do dużej ilości podobnych usług i wobec ograniczonych środków uzasadniony jest wybór tańszego domu a ponieważ wszystkie dps spełniają takie same standardy więc usługa nie będzie gorszej jakości,
- priorytetem gminy jest zapewnienie jak największej ilości osób pomocy w formie dps co wobec ograniczonych środków oznacza to co w punkcie wyżej

rób swoje zbadaj sprawę bo jeżeli była w zol to czy nie mogłaby jeszcze tam być? zbadaj sytuację osób zobowiązanych do alimentacji, niech napiszą oświadczenie, że nie będą dopłacać. wydaj decyzję, niech się ewentualnie odwoła,
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 31 mar 2018, 22:52

dokładnie tym motywuję trudną sytuacją finansową gminy, w zolu nie chcą juz trzymac bo chcą do swojego dps przenieść wiadomo kasa większa, osoba jest w w wieku 56 lat chora jest nie zaprzeczam inny dps jes praktycznie w tej samej odległości od zamieszkania tej osoby co ten.
Magdaw
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 13:42
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x