jak weryfikujecie okres składkowy? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 08 lip 2015, 9:40

Czy wysyłacie jakieś dokumenty do ZUSu czy piszecie tylko wniosek żeby wam udzielili odpowiedzi?
kolega

Napisano: 08 lip 2015, 10:01

występuję do ZUS z wnioskiem o ustalenie okresów ubezpieczenia załączając dokumenty, które dostarczyła mi strona, tj. świadectwa pracy, umowy zlecenia, akty urodzenia dzieci, itd.
dfsd

Napisano: 08 lip 2015, 10:26

Piszemy wniosek, zebranie kwitów to działka Zusu.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 10:29

kompletowanie dokumentów to sprawa ZUS,
Kati@

Napisano: 08 lip 2015, 10:44

kompletuję dokumenty i wysyłam do ZUS, ponieważ jak ZUS wystąpi do strony, to ona i tak pojawi się u mnie
dfsd

Napisano: 08 lip 2015, 11:02

dfsd pisze:kompletuję dokumenty i wysyłam do ZUS, ponieważ jak ZUS wystąpi do strony, to ona i tak pojawi się u mnie
a dlaczego pojawi się u Ciebie? po co?
Kati@

Napisano: 08 lip 2015, 11:17

dfsd pisze:jak ZUS wystąpi do strony, to ona i tak pojawi się u mnie
To ją zgodnie ze stanem faktycznym i prawnym odeślesz do Zusu. Urząd pracy też do Ciebie kieruje swoich klientów? A Ci co przez pomyłkę przyjdą to rozumiem, że są załatwiani?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2015, 8:37

Nie widzę problemu, by klient zebrał dokumenty i wypisał formularz, a OPS to przesłał. Oszczędność czasu i pieniędzy, ale co kto woli...
drzewroyt

Napisano: 09 lip 2015, 8:57

Dla kogo? Wprowadzenie dodatkowego pośrednika i kosztów przesyłki to jest oszczędność czasu i pieniędzy?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2015, 11:20

Jest też inny problem natury czysto proceduralnej. Jako organ właściwy mamy prawo żądać, co za tym idzie przetwarzać wyłącznie dokumenty niezbędne do ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych. Co za tym idzie, nie mamy żadnych formalnych podstaw do żądania danych dotyczących przebiegu ubezpieczenia bezpośrednio od strony. Ba, przepisy wprost mówią że dane te możemy uzyskać od ZUSu.
I o ile nie sądzę, że GIODO przyczepiłby się do tego, że gromadzimy dokumenty potwierdzające przebieg ubezpieczenia od strony, bo było nie było, jest to niezbędne do wykonania ciążącego na nas obowiązku opłacenia składek, to sankcji w przypadku niedostarczenia takich dokumentów przez stronę nie mamy żadnych.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x