jak Wy robicie czy czekacie 14 dni? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 30 sty 2019, 9:32

kobietka przekroczyła dochód,ma do zwrotu za jeden miesiąc.
zrobiłam wszczęcie, jutro mija termin 7 dni, więc 1 lutego wydam decyzję uchylającą na pierwsze dziecko.
I teraz moje pytanie czy po tej decyzji muszę czekać 14 dni aż się upełnomocni czy mogę wcześniej zrobić wszczęcie z tytułu nienależnie pobranych?
Aleks
Starszy referent
Od: 15 gru 2014, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2019, 9:58

Bezpieczniej jest poczekać aż się uprawomocni decyzja uchylająca, przynajmniej ja tak robię. Ale jeśli osoba współpracuje i chce się dogadać to mi się zrzeka prawa do odwołania i od razu daje jej zawiadomienie o NP. Można robić od razu wszczęcie bo to w sumie dwa osobne postępowania ale nie polecam bo odwołanie o decyzji uchylającej może narobić bałaganu z NP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 sty 2019, 10:17

Jestem tego samego zdania co Szarak, te tak właśnie robię, że czekam 14 dni od daty doręczenia lub oświadczenie o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania i dopiero wszczęcie do NP.
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 30 sty 2019, 10:41

dziękuję bardzo za pomoc. Poczekam te 14 dni.Bo wiem że praktykowane jest aby przy odbiorze na decyzji petent napisał że zrzeka się prawa do odwołania wraz z datą i podpisem
Aleks
Starszy referent
Od: 15 gru 2014, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2019, 13:04

a nam SKO kazało robić, stwierdzenie nienależnego świadczenia i żądanie zwrotu w jednej decyzji, bo jakoś w tamtym roku albo poprzednim zmienił się zapis w ustawie i można robić to w jednej decyzji dzięki czemu się zdecydowanie skraca postępowanie,
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 30 sty 2019, 13:22

poczatkujaca_91 pisze:a nam SKO kazało robić, stwierdzenie nienależnego świadczenia i żądanie zwrotu w jednej decyzji, bo jakoś w tamtym roku albo poprzednim zmienił się zapis w ustawie i można robić to w jednej decyzji dzięki czemu się zdecydowanie skraca postępowanie,
Bo tak się robi już od dawna.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 30 sty 2019, 13:37

My też robiłyśmy NP i żądanie zwrotu w jednej ale nasz radca prawny powiedział, że to jest nieprawidłowe, bo strona nie ma możliwości odwołać się od tego w całości. Generalnie kosmos jakiś i robimy jak nam kazał radca czyli w 2 decyzjach co jest mega uciążliwe.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 30 sty 2019, 14:05

Młodypracownik pisze:My też robiłyśmy NP i żądanie zwrotu w jednej ale nasz radca prawny powiedział, że to jest nieprawidłowe, bo strona nie ma możliwości odwołać się od tego w całości. Generalnie kosmos jakiś i robimy jak nam kazał radca czyli w 2 decyzjach co jest mega uciążliwe.
Co ?? Fajnego macie radcę. Art. 25 ust. 6 Decyzja o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego nie jest wydawana, jeżeli od terminu jego pobrania upłynęło więcej niż 10 lat. Tak samo jest w FA i rodzinnym.

Poniższe akurat dotyczy FA ale sens jest ten sam.
"Z kolei w art. 23 ust. 4 wskazano, że decyzja o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń nie jest wydawana, jeżeli od terminu ich pobrania upłynęło więcej niż 10 lat. Ustawodawca zmienił więc komentowany przepis poprzez wyraźne wskazanie, że w razie stwierdzenia nienależnego pobrania świadczeń z funduszu alimentacyjnego organ wydaje jedną decyzję o ustaleniu nienależnie pobranych świadczeń oraz o zobowiązaniu do ich zwrotu. W ten sposób od dnia 18 września 2015 r. w systemie prawnym powstała jedna sprawa administracyjna w przedmiocie ustalenia i zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z funduszu alimentacyjnego, którą organy mają obowiązek rozstrzygać w drodze wydania jednej decyzji (por. wyrok NSA z dnia 9 marca 2017 r., sygn. akt I OSK 2597/16, dostępny na stronie https://www.orzeczenia.nsa.gov.pl)"
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 30 sty 2019, 15:58

Radca twierdzi, że to trzeba robić oddzielnie, nawet jakieś wyroki poznajdywała... Podobno jak sprawa trafiłaby do sądu, to sąd nie może w całości odnieść się do sprawy tylko do części związanej żądaniem zwrotu. A osoba powinna mieć możliwość odwołania się także od NP. No cóż... ja nie znam się na postępowaniach sądowych, tylko ile takich spraw trafia do sądu to już inna kwestia.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 30 sty 2019, 16:24

Młodypracownik pisze:My też robiłyśmy NP i żądanie zwrotu w jednej ale nasz radca prawny powiedział, że to jest nieprawidłowe, bo strona nie ma możliwości odwołać się od tego w całości. Generalnie kosmos jakiś i robimy jak nam kazał radca czyli w 2 decyzjach co jest mega uciążliwe.
To ja tylko standardowo...dyplom do zwrotu, bo musiała zajść jakaś pomyłka na egzaminie magisterskim i radcowskim :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x