nienależnie pobrane świadczenie na raty - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 sty 2019, 11:40

Pani pobrała 3000 świadczenia n/p, złożyła podanie o rozłożenie na raty, wysokość raty zadeklarowała 50 zł motywując trudną sytuacją finansową. Pobiera bieżące świadczenie 500 + i chce żeby jej postrącać te 50 zł z wypłat bieżących. Jak mam ustosunkować się do takiego podania? Czy wysokość potrącenia ja ustalam? Jeżeli ja To jakie uzasadnienie na decyzji? Proszę o pomoc
amigooo
Referent
Od: 12 cze 2018, 12:24
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 30 sty 2019, 13:01

Pozwól, że zapytam... ile czasu pracujesz w świadczeniach i ogólnie w administracji ?
Pani składa takie podanie a Ty prowadzisz postępowanie, badasz sytuacje dochodową, finansową, bytową, zdrowotną rodziny, szanse na podjęcie zatrudnienia, czy uzyskania jakiegokolwiek dochodu, my wysyłamy pracownika socjalnego na wywiad, badamy jakie są wydatki i dochody rodziny, wzywamy do przedstawienia faktur za wydatki, w przypadku problemów zdrowotnych potwierdzenia leczenia itp. Ogólnie masz zbadać czy rodzina rzeczywiście ma SZCZEGÓLNIE TRUDNĄ sytuację anie tylko trudną. i wtedy oceniasz jakie są możliwości spłaty świadczenia i przede wszystkim dlaczego kobieta ma te NP, bo jak dlatego, że jak jakiś dochód utaiła. Jak już ocenisz sytuację to wtedy decydujesz czy takie rat są adekwatne do dochodów rodziny, czy może jest w stanie płacić więcej i rodzina nie zostanie pozbawiona środków do życia. dla mnie osobiście rata w wysokości 50 zł jest wprost śmieszna, bo Ci 60 miesięcy będzie spłacać, czyli 5 lat, to nawet z jednej decyzji nie potracisz, wiec nawet będzie problem, żeby podłączyć później w systemie do kolejnych okresów aby potrącać.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 30 sty 2019, 13:23

poczatkujaca_91 pisze:Pozwól, że zapytam... ile czasu pracujesz w świadczeniach i ogólnie w administracji ?
Pani składa takie podanie a Ty prowadzisz postępowanie, badasz sytuacje dochodową, finansową, bytową, zdrowotną rodziny, szanse na podjęcie zatrudnienia, czy uzyskania jakiegokolwiek dochodu, my wysyłamy pracownika socjalnego na wywiad, badamy jakie są wydatki i dochody rodziny, wzywamy do przedstawienia faktur za wydatki, w przypadku problemów zdrowotnych potwierdzenia leczenia itp. Ogólnie masz zbadać czy rodzina rzeczywiście ma SZCZEGÓLNIE TRUDNĄ sytuację anie tylko trudną. i wtedy oceniasz jakie są możliwości spłaty świadczenia i przede wszystkim dlaczego kobieta ma te NP, bo jak dlatego, że jak jakiś dochód utaiła. Jak już ocenisz sytuację to wtedy decydujesz czy takie rat są adekwatne do dochodów rodziny, czy może jest w stanie płacić więcej i rodzina nie zostanie pozbawiona środków do życia. dla mnie osobiście rata w wysokości 50 zł jest wprost śmieszna, bo Ci 60 miesięcy będzie spłacać, czyli 5 lat, to nawet z jednej decyzji nie potracisz, wiec nawet będzie problem, żeby podłączyć później w systemie do kolejnych okresów aby potrącać.
Pani przed tym składała podanie o umorzenie, więc sytuację rodziny już badaliśmy i odmówiliśmy umozenia
amigooo
Referent

Napisano: 30 sty 2019, 14:18

no to powiem Ci, że czytałam jeden wyrok w którym było, że skoro nie ma szczególnie uzasadnionych okoliczności do umorzenia to nie ma też do rozłożenia na raty bo w ustawie mamy że może umorzyć, rozłożyć na raty lub odroczyć termin spłaty jeżeli rodzina znajduje się w szczególnie trudnej sytuacji. wiec jeśli przy badaniu umorzenia stwierdziliście, że nie ma szczególnie trudnej tej sytuacji więc do rozłożenia na raty też jej nie ma. chyba, że coś się w tej sytuacji zmieniło.
Na Waszym miejscu ( o ile rzeczywiście rodzina nie zostanie pozbawiona środków do życia ) to bym tylko wysłała informacje, że powiedzmy od lutego potrącacie w całości 500+ i tyle.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Napisano: 30 sty 2019, 14:25

poczatkujaca_91 pisze:no to powiem Ci, że czytałam jeden wyrok w którym było, że skoro nie ma szczególnie uzasadnionych okoliczności do umorzenia to nie ma też do rozłożenia na raty bo w ustawie mamy że może umorzyć, rozłożyć na raty lub odroczyć termin spłaty jeżeli rodzina znajduje się w szczególnie trudnej sytuacji. wiec jeśli przy badaniu umorzenia stwierdziliście, że nie ma szczególnie trudnej tej sytuacji więc do rozłożenia na raty też jej nie ma. chyba, że coś się w tej sytuacji zmieniło.
Na Waszym miejscu ( o ile rzeczywiście rodzina nie zostanie pozbawiona środków do życia ) to bym tylko wysłała informacje, że powiedzmy od lutego potrącacie w całości 500+ i tyle.
dzięki za pomoc
amigooo
Referent

Napisano: 30 sty 2019, 14:31

nie ma za co :) mogę się "pochwalić", że osobiście od 2016 r. próbuje ściągnąć z osoby nienależnie pobrane świadczenia rodzinne za 6 okresów, i 500 + za cały pierwszy okres, czyli łącznie koło 30 tys, i osoba od wszystkiego się odwołuje, od sko do sądu, jak tamci podtrzymają, to podania o umorzenia, i od odmowy znowu odwołania :D :D
a Np za to, że przez tyle lat ukrywała, że wzięła sobie w dzierżawę 4 ha pola :D

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Napisano: 30 sty 2019, 14:32

poczatkujaca_91 pisze:nie ma za co :) mogę się "pochwalić", że osobiście od 2016 r. próbuje ściągnąć z osoby nienależnie pobrane świadczenia rodzinne za 6 okresów, i 500 + za cały pierwszy okres, czyli łącznie koło 30 tys, i osoba od wszystkiego się odwołuje, od sko do sądu, jak tamci podtrzymają, to podania o umorzenia, i od odmowy znowu odwołania :D :D
a Np za to, że przez tyle lat ukrywała, że wzięła sobie w dzierżawę 4 ha pola :D
masz wesoło:)
amigooo
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem