Art. 7. [Przyznanie dodatku mieszkaniowego]
1.
Dodatek mieszkaniowy przyznaje, na wniosek osoby uprawnionej do dodatku mieszkaniowego, wójt, burmistrz lub prezydent miasta, w drodze decyzji administracyjnej. Do wniosku dołącza się deklarację o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy kalendarzowych poprzedzających dzień złożenia wniosku oraz inne niezbędne dokumenty.
1a.
Organ, o którym mowa w ust. 1, może upoważnić inną osobę do wydawania decyzji w sprawach dodatku mieszkaniowego.
2.
Właściciel domu jednorodzinnego jest obowiązany dołączyć do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dokumenty albo oświadczenie o wielkości powierzchni użytkowej, w tym łącznej powierzchni pokoi i kuchni, oraz o wyposażeniu technicznym domu.
2a.
Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.". Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
CHODZI MI TU O UST.2 I 2A- BO JA Z NIEGO ROZUMIĘ, ZE JESLI KTOŚ MIESZKA W DOMU JEDNORODZINNYM, JEST JEGO WLASCICIELEM, ALE MÓWI ZE NIE ZAJMUJE CAŁEGO DOMU- TO MAM ROZUMIEC ZE JESLI NAPISZE TAKIE OSWIADCZENIE ZE ZAJMUJE TYLE I TYLE POD ODPOWIEDZIALNOSC KARNA TO BEDZIE OK?????????