jak wy to rozumiecie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 wrz 2015, 19:12

Art. 7. [Przyznanie dodatku mieszkaniowego]
1.

Dodatek mieszkaniowy przyznaje, na wniosek osoby uprawnionej do dodatku mieszkaniowego, wójt, burmistrz lub prezydent miasta, w drodze decyzji administracyjnej. Do wniosku dołącza się deklarację o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy kalendarzowych poprzedzających dzień złożenia wniosku oraz inne niezbędne dokumenty.
1a.

Organ, o którym mowa w ust. 1, może upoważnić inną osobę do wydawania decyzji w sprawach dodatku mieszkaniowego.
2.

Właściciel domu jednorodzinnego jest obowiązany dołączyć do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dokumenty albo oświadczenie o wielkości powierzchni użytkowej, w tym łącznej powierzchni pokoi i kuchni, oraz o wyposażeniu technicznym domu.
2a.

Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.". Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

CHODZI MI TU O UST.2 I 2A- BO JA Z NIEGO ROZUMIĘ, ZE JESLI KTOŚ MIESZKA W DOMU JEDNORODZINNYM, JEST JEGO WLASCICIELEM, ALE MÓWI ZE NIE ZAJMUJE CAŁEGO DOMU- TO MAM ROZUMIEC ZE JESLI NAPISZE TAKIE OSWIADCZENIE ZE ZAJMUJE TYLE I TYLE POD ODPOWIEDZIALNOSC KARNA TO BEDZIE OK?????????
art.7

Napisano: 03 wrz 2015, 20:42

A ja rozumiem, że przede wszystkim ma załączyć dokumenty (np. projekt budowlany, dokumentacja powykonawcza, inwentaryzacja, opinia rzeczoznawcy) lub ich potwierdzone kopie, a dopiero gdy jest trudność, np. trudno tam znaleźć jedną potrzebną liczbę, czy jest ona mało czytelna, to oświadczenie. To na ustalenie powierzchni całego budynku.

Kolejnym zagadnieniem jest ustalenie ile z tej powierzchni naprawdę zajmuje dany wnioskodawca. W tym zakresie należy wyjaśnić co z resztą domu, dlaczego akurat tak i na jakiej podstawie. Tu należy przypomnieć sobie wiadomy przepis o rozdziale powierzchni na użytkowników.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2015, 9:17

No dobrze, niech będzie oświadczenie, bowiem mało celowe jest przechowywanie w urzędzie całych tomów projektu budowlanego w ramach załącznika, gdy wystarczają 3—4 miarodajne cyferki, ale to oświadczenie powinno być podparte dokumentami. Dla zwykłej wygody niech może wspólnie z urzędnikiem pole powierzchni przepiszą do oświadczenia, chyba że treść oświadczenia samo w sobie jest przekonujące. Mnie by przekonało np. takie:
Pouczona/y o odpowiedzialności oświadczam, że zgodnie z zapisem na stronie nr ... projektu ... sporządzonego ... roku przez inż. ..., zatwierdzonego decyzją ... z dnia ... nr ... oraz uszczegółowionego dokumentacją powykonawczą sporządzoną przez ... i zatwierdzoną przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w ... decyzją .... z dnia ... nr ..., powierzchnia użytkowa budynku ... wynosi ...
Domyślnie wnioskodawca zajmuje CAŁOŚĆ ww. powierzchni.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x