Jak wycisnąć więcej z MOPS-u? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 maja 2016, 20:00

Poradźcie co robić. Jest starszy pan, mieszka sam i ma emeryturę 1028 zł. Do kąpania się ma kabinę prysznicową, która jest zniszczona i nie nadaje się do użytku. Firma budowlana wycenia naprawę na jakieś 3 tysiące zł, bo w to wliczony już będzie koszt materiałów (płytki, kafelki itd.) i rzeczywiście jest dużo roboty. Naprawa tej kabiny jest konieczna z dwóch powodów:
1) ten pan nie kąpał się już tak porządnie od kilku lat i strasznie śmierdzi od niego;
2) między płytki dostaje się woda i w sąsiadującym pokoju robi się jakby grzyb na ścianie.

Pan żyje skromnie, nie spożywa alkoholu, nie pali. Nie ma ryzyka, że środki będą marnotrawione.

Tego pana stać, żeby dołożyć jakieś 600 zł do remontu.
MOPS da specjalny zasiłek celowy w wysokości 634 zł.
Na PFRON nie ma co liczyć, bo remont kabiny nie wiąże się z likwidacją barier architektonicznych (byłem, pytałem).

Czy da się jeszcze jakoś "wycisnąć" z MOPSU jakieś pieniądze na ten remont? Może zasiłek celowy na zasadach zwrotu? Czy można jednocześnie złożyć wniosek o przyznanie specjalnego zasiłku celowego i zasiłku celowego na zasadach zwrotu? Jaka może być maksymalna wysokość zasiłku celowego na zasadach zwrotu?

A może da się tak zrobić, że teraz MOPS dałby mu ten specjalny zasiłek celowy w wysokości 634 zł, a za miesiąc dałby mu drugi specjalny zasiłek celowy, potem trzeci itd.?
Doradźcie coś, jak tu "wycisnąć" jeszcze z MOPS-u kasę.
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 5:56
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2016, 8:21

Wycisnąć to można np.ścierkę skoro MOPS pomaga to i dobrze ale są jeszcze banki gdzie można wziąść sobie kredycik na remoncik mieszkania
Iza1

Napisano: 13 maja 2016, 9:41

Znam o wiele lepsze rozwiązanie takiej sytuacji. W naszym mieście był podobny przypadek, nagłośniliśmy sprawę na forum jednej z grup na facebooku, chodzi o grupy typu Kalisz - Moje Miasto itp...
Zaapelowaliśmy tam o pomoc w zbiórce na remont mieszkania lub pomoc fachowców, którzy podjęliby się remontu. Odezwało się kilka osób, ktoś dał brodzik, ktoś materiały, kilka osób zadeklarowało, że przyjdą bezinteresownie pomóc, mops pomógł w częściowym zakupie armatury do wys.634zł. Można? Można:)!
Baskaa

Napisano: 13 maja 2016, 13:23

Kto jest wlaścicielem mieszkania?
Jeżeli adnimistracja to ja takie sprawy zalatwialam a administracją ( najwyższa dopłata, ktorą wyegzekwowałam to remont mieszkania - lącznie z wumianą okien za kwotę lącznie 14 tysięzy zl. dla moich niepenosprawnych klientow)
Proszę więc dobrze się rozejrzeć zgodnie z zasada subsydiarności, kto w tym remoncie może mieć udział
Życze powodzenia. Negocjacje trwaly nawet rok. Ale efekty naprawdę niesamowite
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 13 maja 2016, 18:44

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Do Baskaa: to by było dobre, tylko nie mam czasu ani energii na taką akcję :( Nie jestem jeszcze pracownikiem socjalnym, studiuję dopiero. I trzeba pracować, mało czasu.

Do dzibar: administratorowi zgłaszałem, oczywiście. Stwierdzili, że to trzeba robić prywatnie, podali kilka numerów do osób, które się tym zajmują, ale nikt się tego nie chciał podjąć :(

No ale w końcu dalej nie wiem jaka może być maksymalna wysokość zasiłku celowego "pod warunkiem zwrotu części lub całości kwoty zasiłku" (art. 41). Wie ktoś?
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 5:56
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2016, 20:57

najlepiej janiele ty mój niedopieszczony wycisnąć sokowirówką :lol:
już wiem

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny