Witam. proszę o pomoc:) Dłużnik alimentacyjny został wezwany na wywiad. Przeprowadziłam wywiad alimentacyjny, Pan z racji braku zatrudnienia został zobowiazany do rejestracji w PUP. Czego w określonym terminie nie wykonał. W kolejnym kroku uzyskałam informacje od komornika że dłużnik nie wywiązuje się ze zobowiązań min. 50% w każdym miesiącu. Została wydana decyzja o uznaniu za uchylającego się. Po 11 dniach od odebrania dec. dłuznik przychodzi z umowa o pracę, która została zawarta jeszcze przed wydaniem decyzji o uznaniu za uchylającego się. Co zrobilibyście w takiej sytuacji? Do SKO o unieważnienie czy art. 145 KPA ( wyjdą na jaw nowe okoliczności faktyczne) i sami uchylacie i robicie umorzenie?
Moim zdaniem nie wznawiasz. Wysłałaś zawiadomienie - miał czas na przyniesienie dokumentu przed wydaniem decyzji. Jedynie mógł się od niej odwołać ale raczej jest już za pozno
zaczęłam tak teraz rozmyślać, że w naszej ustawie o FA nie ma art. który mówi abyśmy mogli uchylić decyzje o uznaniu za uchylającego się....chyba pozostaje mi wysłać sprawę do SKO