jak wyliczyć zasiłek stały
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: jak wyliczyć zasiłek stały
Nikt się nie wypowie?
- Ten z Łopieki
- VIP
- Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
- Kontakt:
Dylematów w tej sprawie jest wiele, a oczywiście zrobisz jak uważasz
Zmienisz od lipca i zażądasz z ZUS mniejszych kwot niż zostały wypłacone, wbrew temu co stanowią przepisy? Albo zwrócisz wtedy świadczeniobiorcy różnicę? Czy jak? Na jakiej podstawie? Czasem nie warto utrudniać sobie życia na siłę i skoro rozliczysz się z ZUSem za VII i VIII, a chcesz zostawić stały, to można zrobić „nowe otwarcie” i zmienić od IX, bo jak rozumiem w tym miesiącu zasiłek został wstrzymany? My akurat – zgodnie ze stanowiskiem naszego WSA i części doktryny – nie łączymy zasiłku stałego z emeryturą.

Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
-
- Stażysta
- Kontakt:
No właśnie chodzi o to, że nie wstrzymałam wypłaty zasiłku stałego, Pani złożyła mi wniosek o jego ponowne przeliczenie. Faktycznie wątpliwości jest wiele... ciekawa jestem jakie zdanie na ten temat mają inni socjalni? Może ktoś miał podobną sytuację i podzieli się swoimi doświadczeniami??
- Ten z Łopieki
- VIP
- Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
- Kontakt:
staranowa pisze: 20 wrz 2021, 22:39 No właśnie chodzi o to, że nie wstrzymałam wypłaty zasiłku stałego, Pani złożyła mi wniosek o jego ponowne przeliczenie. Faktycznie wątpliwości jest wiele... ciekawa jestem jakie zdanie na ten temat mają inni socjalni? Może ktoś miał podobną sytuację i podzieli się swoimi doświadczeniami??

„Z regulacji art. 99 u.p.s. wynika, iż potrącenie pobranych tytułem zasiłku stałego kwot za okres, za który przyznano emeryturę, następuje z mocy prawa. Oznacza to, że przepis ten, mając bezwzględnie obowiązujący charakter, obliguje Zakład Ubezpieczeń Społecznych do dokonania potracenia. Organ, który wypłacił zasiłek stały lub zasiłek okresowy, nie ma w tym zakresie kompetencji do zwolnienia strony zobowiązanej z obowiązku zwrotu zasiłku.” (Tak: Wyrok NSA z dnia 20.06.2017 r., sygn. akt: I OSK 756/16, publ. CBOSA). Pozdrawiam

Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
-
- Stażysta
- Kontakt:
Kwota do zwrotu przez ZUS jest oczywista za lipiec 208.10 i za sierpień 645 . Za wrzesień jeszcze nie wyplacalismy stałych. I z taką łączną kwotą wystapię do ZUS o zwrot. Teraz mój dylemat polega na tym, że powinnam jej przeliczyć zasiłek stały za lipiec (z dochodem emerytury w wysokości 166 zł) i za sierpień z dochodem emerytury 696.01 zł ?
Oprócz jak wyliczyć zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zasiłek okresowy
klub senor +
dot. świadczenia rodzicielskiego
Zasiłek stały wypłacony tego samego dnia co śmierć swiadczeniobiorcy
utrata dochodu a dochód bieżący
dot. przeliczenia zasiłku okresowego na dni
uchwała pogrzeb
bezdomna, dla której bezdomność to nie do końca problem
Czy córkę liczć do składu rodziny?
zasiłek stały
Nienależnie pobrane świadczenie- błąd pracownika
USŁUGI OPIEKUŃCZE