Jak wypłacić swiadczenie dla rodziny pomocowej z pomostu - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 03 sie 2012, 15:44

mam pytanie czy ktoś wypłacał świadczenie dla rodziny pomocowej na utrzymanie dzieci i czy robił to w pomoście jeżeli tak to proszę o podpowiedz czy trzeba usunąć dzieci ze wspólnego gospodarstwa rodziny zawodowej i przypisać do rodziny pomocowej i czy trzeba uchylać decyzje???
~kkklll

Napisano: 09 sie 2012, 12:49

ja tez podpinam się pod pytanie.
~kj

Napisano: 09 sie 2012, 13:56

i ja też..bo stoję z tym..
~zuza

Napisano: 11 sie 2012, 2:38

Ja wydałem rodzinie zawodowej decyzję o zawieszeniu świadczeń, wówczas można przenieść dzieci do nowej rodziny (pomocowej) i tam przyznałem decyzją świadczenia (na cały miesiąc) po upływie urlopu ponownie przeniosłem dzieci do rodziny zawodowej i odwiesiłem świadczenia. Inaczej tego nie można w zasadzie zmienić. Co prawda rozmyślałem też nad tym aby w świadczeniach podmienić odbiorcę pieniędzy (na rodzinę pomocową), ale wtedy musiał bym wydawać decyzję poza pomostem. Niestety jak na razie Sygnity nie błysnęło tu w żaden sensowny sposób aby to robić bez wyrejestrowywania dzieci z rodziny.
~Grzegorz

Napisano: 12 sie 2012, 21:27

Nie trzeba aż tak kombinować, wystarczy po prostu podzielić wypłaty w harmonogramie (przed ich wypłatą oczywiście) i ustawić odbiorcę jako osobę z rodziny pomocowej. Wówczas nie trzeba wyrejestrowywać dzieci.
pozdrawiam
Tomek (na urlopie)
~Tomek

Napisano: 13 sie 2012, 14:17

~Tomek ale jak wtedy wydać decyzję?
Czekamy na odpowiedź już po urlopie :)
~Grzegorz

Napisano: 16 sie 2012, 13:59

@Grzegorz:

Pytaliśmy o to MPiPS w dniu 24 stycznia br. i otrzymaliśmy oficjalnym pismem odpowiedź od MPIPS - cytuję odpowiedni fragment:

\"Co do zasady świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania dziecka którze przebywa w rodzinie pomocowej nie są przyznawane na podstawie decyzji. Świadczeia na pokrycie kosztó utrzymania dziecka na pomocy przepisów samej ustawy jest wupłacane bezpośrednio rodzinie pomocowej (zamiast wypłacać je rodzinie zastępczej). Jednakże mogą istnieć sytuacje, że rodzina zastępcza nei będzie pobierać świadczenia. Wówczas rodzina pomocowa, w celu otrzymania świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania dziecka, będzie musiała złożyć wniosek, a organ będzie musiał wydać decyzją (art. 88 ust. 1 i 2 ustawo o wpsieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej).\"

Właśnie opierając się na tej odpowiedzi, proponujemy to co pisałem wyżej, czyli zmianę odbiorcy w harmonogramie, bez konieczności wydawania decyzji. Natomiast w szczególnych przypadkach - o których mówi powyższa odpowiedź MPiPS - Pomost pozwala wydać decyzję rodzinie pomocowej pod warunkiem czasowego przerejestrowania dziecka do niej - tak jak pisałeś wyżej, a ponieważ są to rzadkie przypadki, na razie nie myśleliśmy o uproszczeniu tego mechanizmu. Jeśli będzie duże zainteresowanie to pomyślimy o tym.

Na naszym forum udostępnię to pismo, aby by był oryginał dostępny.

pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 16 sie 2012, 23:47

~Tomek
Chyba coś ministerstwu nie poszło, bo to napisali (jak zwykle zresztą) jest sprzeczne z ustawą o pieczy zwłaszcza z art 88 ust 4 ;)

Art. 88. 1. Świadczenia, dodatki i dofinansowanie do wypoczynku, o których mowa w art. 80 ust. 1, art. 81, 83 i 84, są udzielane na wniosek odpowiednio rodziny zastępczej, rodziny pomocowej lub prowadzącego rodzinny dom dziecka.

4. Przyznanie oraz odmowa przyznania świadczeń, dodatków i dofinansowania do wypoczynku, o których mowa w art. 80 ust. 1, art. 81, 83 i 84 następuje w drodze decyzji.

Innych możliwości przyznania świadczenia nie ma, do tego kłania się KPA i tryb załatwiania sprawy przez wydanie decyzji.
~Grzegorz

Napisano: 17 sie 2012, 11:22

Te artykuły mówią ogólnie o świadczeniach, dodatkach i dofinansowaniu pobutu dziecka w r.z. a więc wprost nie można z nich odczytać czy akurat w takim przypadku o którym piszesz musi być dodatkowo decyzja dla rodziny pomocowej, skoro już jest decyzja dla rodziny zastępczej za pobyt tego dziecka. Dlatego pytaliśmy o to MPiPS i przytoczona wyżej odpowiedź jest jednoznaczna że nie musi.
pozdrawiam
~Tomek

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x