koordynator a rodziny zastępcze - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 08 sie 2012, 0:26

a jak wam układa się współpraca z rodzinami zastępczymi?są zadowoleni z instytucji koordynatra?
ile trwają wasze wizyty u rodzin zastępczych?
~ewelina

Napisano: 08 sie 2012, 1:11

Moje rodziny sa zadowolone, duzo rozmawiamy, wspieramy się wzajemnie. Piszemy wnioski do sadów, instytucji i tp. Teraz współpraca jest o`key ale jak dojdzie do ściągania alimentów to zamienimy się w inkwizytorów.
~Elza

Napisano: 08 sie 2012, 23:53

Elza a to Ty zamierzasz ściągać alimenty od rodziców zastępczych?bo niby w jaki sposób nagle wasze dotychczasowe relacje miały by ulec pogorszeniu?
~izabela

Napisano: 09 sie 2012, 10:14

Elza , ty jako koordynator nie możesz interesować się swaidczeniami. My nic do alimentów nie mamy.
~ewelina

Napisano: 10 sie 2012, 0:13

Nie zamierzam ale zgodnie z ustawą, rodziny zastępcze muszą wytoczyć powództwo dla rodziców biologicznych o należne alimenty dla dziecka przebywającego w pieczy zastepczej. Dlatego dociekamy gdzie za granicą przebywają rodzice biologiczni aby poznać adres do korespondencji. Jeśli sa na terenie Polski to:Ustalamy dochód rodziców, piszemy pisma o udostępnienie danych osobowych do US, ZUS ,PUP, aresztów i Zakładów karnych, OPS i PCPR w różnych zakątkach Polski o wykazanie dochodów. Pisania i pracy buirowej ma dużo. Po 6 miesiącach zabrałam sie za okresową ocenę dziecka umieszczonego w pieczy zastepczej. Adopcje mam wszystkie zgłoszone. Druki mamy wszystkie przygotowane przez prawników, oświadczenia i inne druki zawsze zawierają podstawę prawną. Mma obecnie 35 rodzin a w nich czasem jest od 1 do 6 dzieci. Powodzenia.
~Elza

Napisano: 10 sie 2012, 0:20

Zadanie koordynatora jest wspierać i przeprowadzic przez gąszcz przepisów nowej ustawy. Piszemy wnioski do Sądu o pozbawienie władzy rodzicielskiej lub inne wspólnie z rodzinami zastępczymi, organizujemy szkolenia i warsztaty dla rodzin zastępczych, porady prawne i psychologiczne oraz pedagogiczne, o zapomniałam jeszcze, że pisze o opinię do szkół aby poznać zachowania dziecka i jego poczynania edukacyjne. Umawiam do Poradni Pedag. Psycholog. i przeprowadzam młodych w okres usamodzielnienia.
Ale się rozpisałam, a notatki służbowe to piszę z każdej wizyty, rozmowy telefonicznej i ze wszelkich działań. To narazie tyle.
Ojej zapomniałam ! minister od cyfryzacji dorzucił nam jeszcze aby wprowadzić metryczki spraw od 6 kwietnia 2012 więc dziobiemy jeszcze dodatkowe stosy papieru.
~Elza

Napisano: 10 sie 2012, 10:08

ale dlaczego robisz metryczki, które odnoszą się do kpa, u nas administracją(finanse) zajmuje sie odpowiedni pracownik, albo pracownik socjalny, do ciebie powinna należeć czysta, że tak powiem praca socjalna jak piszą wyżej dziewczyny
~gosia

Napisano: 10 sie 2012, 10:38

Zgadzam się, a kto odpowiada za prawidlowośc dokumentacji? Jaki pracownik? Czy ktoś inny kompletuje teczkę rodziny zastepczej? U nas jest zespół, który dokonuje analizy na bieżąco wszelkich kwestii o których napisałam. Organizator pieczy wyznacza mi zadania do ustalenia i stąd mój opis czynności. Nikt nie może zrobić metryczki moich spraw. Kpa mnie tez obowiazuje! Miłego dnia - ide dalej oceniac moje rodziny.
~Elza

Napisano: 10 sie 2012, 10:42

Elza, naprawdę podziwiam Ciebie za to co robisz. zgadzam się z tym , ze rodz. zastępcze musza wytoczyc powództwo alimentacyjne i niech wytaczają ale bez Twojego udziału.Art.79 ust.3, praca koordynatora nie może być łączona z wykonywaniem obowiązków pracownika socjalnego.
Jezeli chodzi o notatki służbowe, to masz do tego specjalny druk na notatki z wizyt, czy robisz to na zwykłej kartce? Rodzina się pod tym podpisuje?
~ewelina

Napisano: 10 sie 2012, 10:56

metryczki robimy do dokumentowania postępowania administracyjnego, które kończy się wydaniem decyzji. My nie wydajemy decyzji.
pozdrowienia
~ewelina

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x