jak żądać zwrotu nienależnie pobranego ZP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 18 cze 2020, 12:17

Okazało się, ze osoba przez kilka lat pobierała dodatek pielęgnacyjny przy rencie i zasiłek pielęgnacyjny od nas. Mam pismo z KRUS, że pobierany jest dodatek przy rencie. Po wszczęciu uchyliłam decyzję na zasiłek pielęgnacyjny. Jak teraz żądać zwrotu? Czy stronie wydać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach?Czy tylko pismo do KRUS o potrącenia z renty. Przecież strona ma prawo się od wszystkiego odwołać.Jak ma się do tego art.16 ust.7 i ust.8?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2020, 9:52

w takiej sytuacji masz do czynienie z świadczeniem nienaleznie pobranym , a nie z wypłaconym zasiłkiem pielęgnacyjnym za okres, na jaki ZUS/KRUS przyznał dodatek...więc jak najbardziej wydajesz decyzję o nienaleznie pobranych i zwrocie...po jej uprawomocnieniu, jesli strona nie zwróci kasy, możesz wystąpic do ZUS/KRUS z pismem o potracanie nienależnych... ZUS i KRUS mogą potracać i zasiłek wypłacony za okres przyznania dodatku wstecz (czyli to co ty wtpłaciłaś zanim oni przyznali decyzja dodatek), jak również wszystkie inne nienależnie u nas pobrane świadczenia (oczywiście jeśli gość ma w zusie odpowiednio wysokie świadczenie;-), bo jak będzie miał niskie to odmówią)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2020, 10:33

bardzo dziękuję za odpowiedź. :D
A od kiedy zrobić nienależnie pobrane, od dnia przyznania dodatku czy od dnia w którym strona otrzymała decyzję o przyznaniu renty z dodatkiem?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2020, 11:51

jak decyzje dostała dawno i nie poinformowała o tym, to ja bym wszystko uznała za nienależne
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2021, 15:41

Witam, chciałam was podpytać, cz w przypadku nienależnie pobranego zasiłku pielęgnacyjnego przez kilka lat można nie żądać od klienta zwrotu tylko informować zus i prosić o potrącanie nienależnych
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Napisano: 04 mar 2021, 8:59

czym innym jest nienależnie pobrane świadczenie a nienależnie wypłacone
postępujesz jak KB opisał
kb pisze:w takiej sytuacji masz do czynienie z świadczeniem nienaleznie pobranym , a nie z wypłaconym zasiłkiem pielęgnacyjnym za okres, na jaki ZUS/KRUS przyznał dodatek...więc jak najbardziej wydajesz decyzję o nienaleznie pobranych i zwrocie...po jej uprawomocnieniu, jesli strona nie zwróci kasy, możesz wystąpic do ZUS/KRUS z pismem o potracanie nienależnych... ZUS i KRUS mogą potracać i zasiłek wypłacony za okres przyznania dodatku wstecz (czyli to co ty wtpłaciłaś zanim oni przyznali decyzja dodatek), jak również wszystkie inne nienależnie u nas pobrane świadczenia (oczywiście jeśli gość ma w zusie odpowiednio wysokie świadczenie;-), bo jak będzie miał niskie to odmówią)
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 04 mar 2021, 9:01

strona po otrzymaniu dodatku musi nas o tym poinformować
KRUS o przyznaniu dodatku informował z tego co pamiętam zawsze, a ZUS już nie
teraz dopiero jak weszły te dodatki czy świadczenia dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, wtedy informowali nas i zwracali
jasiak
VIP

Napisano: 05 mar 2021, 10:01

Ok dzięki, a podpowiedzcie mi jak wygląda umorzenie takich należności. będzie to kwota ponad 6 tys a już wiem, że będzie problem ze spłata bo ta osoba jest chora prawie bez kontaktu, nie ma opiekuna prawnego, a nienależnie pobrała nieświadomie bo rodzina nie wiedziała nawet, że trzeba zgłaszać. Wiem, że to nie tłumaczenie ale nie wiem jak to ugryźć.
Nigdy nie robiłam umorzeń i nie wiem jak się za to zabrać. Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Napisano: 05 mar 2021, 12:02

no robisz procedure jak wyżej, a jak masz prawomocną decyzje o zwrocie
strona składa wniosek o umorzenie
i albo umorzysz albo nie
jak dla mnie musisz mieć extra opisaną sprawę ... bo kontrola no sprawdza to dogłębnie
wywiad - no jak bez kontaktu, dokumenty, że choruje, ponosi koszty leczenia
no 6 tys. to nie mało także dokumentacja do umorzenia musi być ok
jasiak
VIP

Napisano: 05 mar 2021, 12:03

tym bardziej, że ma dochód, zawsze może o raty wystąpić mniejszą kwotę spłacać, ale jak chcesz umorzyć pieniądze z dotacji to dobrze to udokumentuj
jasiak
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x