POMOCY !!! Wspaniałe przedłużenie Covidowskie a nowe orzeczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 18 cze 2020, 11:50

Przeszukałam forum, i podobne sytuacje były opisane ale nie dokładnie moja :( więc proszę o pomoc.
Pani miała orzeczenie do 31-03-2020. w związku z ustawą Covidowską przedłużyłam jej prawo do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Teraz przyszła do mnie z nowym wnioskiem i orzeczeniem (kwalifikującym ją dalej do świadczenia) tylko że orzeczenie jest wydane na podstawie wniosku o ustalenie stopnia z dnia 19-03-2020 i wydane zostało 30-04-2020.
Zgodnie ze wskazaniami decyzji przedłużonej Pani miała prawo do czasu wydania nowego orzeczenia czyli teoretycznie do kwietnia (świadczenie niepodzielne)potem decyzja sama "wygasła", wychodzi na to że maj mam wypłacony bez decyzji , i teraz nowy wniosek ....
I co teraz zrobić??
Na nowej decyzji przyznać od maja, żeby była ciągłość? i jakiś zapis , że w związku z tym że za maj wypłacono to wyplata od czerwca?? :shock: :o
Czy ktoś praktykował takie cuda? Jak tu napisać , że wypłata za maj na podstawie przedłużonej decyzji która tak naprawdę obowiązywała do kwietnia, przecież chyba nie nienależne :roll: :shock:
Pomóżcie proszę
asik66
Praktykant
Od: 20 cze 2005, 18:54
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2020, 12:13

Oczywiście nie ma nienależnie pobranych !
nie wiem czy ja to robię dobrze ale ja bym przyznała od czerwca.
Może ktoś jeszcze inny pomysł podrzuci?
Kasiulaaa88
Referent
Od: 25 lut 2020, 12:31
Zajmuję się: SW/ŚW/FA

Napisano: 18 cze 2020, 12:24

a kiedy ta Pani przyniosła nowe orzeczenie? ja na podstawie decyzji zmieniającej przez covid wypłacałam zasiłek pielęgnacyjny do maja i Pani przyniosła orzeczenie w maju, ale przyjęłam wniosek wraz z nowym orzeczeniem na czerwiec, bo maj miałam już wypłacony. porozmawiaj z Panią, powiedz, że przyjmiesz wniosek z datą czerwcową, bo za maj ma już zapłacone i po kłopocie.
eveline91
Praktykant
Od: 18 cze 2020, 12:18
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 cze 2020, 12:28

Nienależne by nie przeszły bo się kobitce należy tak czy tak, tylko co z tym majem wypłaconym, wpychać go na nową decyzję czy udawać ze wszystko jest ok i przyznać od czerwca na decyzji ??
Ma ktoś jeszcze takie doświadczenia?

Wniosek złożyła w czerwcu z orzeczeniem, tylko ze orzeczenie jest z kwietnia więc w kwietniu wygasła mi poprzednia przedłużająca decyzja, i wychodzi ze maj byl wypłacony bez decyzji, wszystko wyszło teraz bo nowy wniosek i nowe orzeczenie przyniosła 10-06-2020
asik66
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2020, 12:52

przyznajesz od maja ( w decyzji od maja , w systemie możesz sobie przyznac od czerwca, zeby jeszcze raz ci nie poszło do wypłaty), wypłacasz od czerwca, zaliczając wypłate za maj na poczet decyzji z nowego wniosku...w uzasadnieniu tłumaczysz czemu tak :) no ja przynajmniej tak bym zrobiła...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2020, 13:04

tak właśnie wstępnie zrobiłam, napisałam w postanowieniu , że 1. przyznaję od maja w 2 że maj został już zrealizowany ... i w uzasadnieniu jakoś to pokrętnie rozpisałam nie podając daty wydania nowego orzeczenia, pisząc ogólnikowo ze do maja realizacja była na podstawie poprzedniej decyzji ze zmianami. Nie będę się chwalić ta teczką ;)
asik66
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2020, 13:29

eveline91 pisze:
18 cze 2020, 12:24
a kiedy ta Pani przyniosła nowe orzeczenie? ja na podstawie decyzji zmieniającej przez covid wypłacałam zasiłek pielęgnacyjny do maja i Pani przyniosła orzeczenie w maju, ale przyjęłam wniosek wraz z nowym orzeczeniem na czerwiec, bo maj miałam już wypłacony. porozmawiaj z Panią, powiedz, że przyjmiesz wniosek z datą czerwcową, bo za maj ma już zapłacone i po kłopocie.
ja zrobilam podobnie przyznałam od czerwca a w uzasadnieniu napisałam,:

Na podstawie złożonego wniosku wraz z orzeczeniem- zasiłek pielęgnacyjny przysługuje od dnia 01.05.2020, jednak w związku z tym, iż została już wydana decyzja GOPS.............2020 z dnia 07-05-2020 przyznająca zasiłek pielęgnacyjny w tym okresie i wyplata za miesiąc maj 2020 została zrealizowana, wobec powyższego tutejszy Organ odmawia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego za okres 01.05.2020 do 31.05.2020 rok i przyznaje zasiłek pielęgnacyjny od miesiąca czerwca 2020 roku.
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 27 kwie 2022, 7:53

czy może ktoś mi wskazać na jakiej podstawie wygaszamy decyzje covidowe, gdy jest nowe orzeczenie w systemie, bez robienia decyzji uchylającej? Jeden organ sprzecza się ze mną, że powinno się uchylić taką decyzję
EwaMagdalena
Stażysta
Od: 17 kwie 2014, 14:22
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2022, 8:14

art.15h ust. 1 Ustawy z dnia 2.03.2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U z 2020 poz. 374 ze zm.)

zapytaj się ich, czy jak wydają decyzję o ZP do np. 30.04.2022 w związku z końcem orzeczenia to wydają decyzje uchylającą. Przecież ty nie przedłużasz na stałe tylko do dnia wydania nowego orzeczenia - analogicznie tak jak się kończy orzeczenie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2022, 15:15

de Charette pisze:art.15h ust. 1 Ustawy z dnia 2.03.2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U z 2020 poz. 374 ze zm.)

zapytaj się ich, czy jak wydają decyzję o ZP do np. 30.04.2022 w związku z końcem orzeczenia to wydają decyzje uchylającą. Przecież ty nie przedłużasz na stałe tylko do dnia wydania nowego orzeczenia - analogicznie tak jak się kończy orzeczenie
Ale jest wydana decyzja z COV to trzeba ją uchylić/wygasić i rozpatrujesz nowy wniosek z aktualnym orzeczeniem
Ppudel12
Stażysta
Od: 29 mar 2022, 11:26
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, karta dużej rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x