jak żądać zwrotu nienależnie pobranego ZP
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jak żądać zwrotu nienależnie pobranego ZP
Okazało się, ze osoba przez kilka lat pobierała dodatek pielęgnacyjny przy rencie i zasiłek pielęgnacyjny od nas. Mam pismo z KRUS, że pobierany jest dodatek przy rencie. Po wszczęciu uchyliłam decyzję na zasiłek pielęgnacyjny. Jak teraz żądać zwrotu? Czy stronie wydać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach?Czy tylko pismo do KRUS o potrącenia z renty. Przecież strona ma prawo się od wszystkiego odwołać.Jak ma się do tego art.16 ust.7 i ust.8?
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: jak żądać zwrotu nienależnie pobranego ZP
w takiej sytuacji masz do czynienie z świadczeniem nienaleznie pobranym , a nie z wypłaconym zasiłkiem pielęgnacyjnym za okres, na jaki ZUS/KRUS przyznał dodatek...więc jak najbardziej wydajesz decyzję o nienaleznie pobranych i zwrocie...po jej uprawomocnieniu, jesli strona nie zwróci kasy, możesz wystąpic do ZUS/KRUS z pismem o potracanie nienależnych... ZUS i KRUS mogą potracać i zasiłek wypłacony za okres przyznania dodatku wstecz (czyli to co ty wtpłaciłaś zanim oni przyznali decyzja dodatek), jak również wszystkie inne nienależnie u nas pobrane świadczenia (oczywiście jeśli gość ma w zusie odpowiednio wysokie świadczenie;-), bo jak będzie miał niskie to odmówią)
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
bardzo dziękuję za odpowiedź.
A od kiedy zrobić nienależnie pobrane, od dnia przyznania dodatku czy od dnia w którym strona otrzymała decyzję o przyznaniu renty z dodatkiem?

A od kiedy zrobić nienależnie pobrane, od dnia przyznania dodatku czy od dnia w którym strona otrzymała decyzję o przyznaniu renty z dodatkiem?
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jak decyzje dostała dawno i nie poinformowała o tym, to ja bym wszystko uznała za nienależne
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Witam, chciałam was podpytać, cz w przypadku nienależnie pobranego zasiłku pielęgnacyjnego przez kilka lat można nie żądać od klienta zwrotu tylko informować zus i prosić o potrącanie nienależnych
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
czym innym jest nienależnie pobrane świadczenie a nienależnie wypłacone
postępujesz jak KB opisał
postępujesz jak KB opisał
kb pisze:w takiej sytuacji masz do czynienie z świadczeniem nienaleznie pobranym , a nie z wypłaconym zasiłkiem pielęgnacyjnym za okres, na jaki ZUS/KRUS przyznał dodatek...więc jak najbardziej wydajesz decyzję o nienaleznie pobranych i zwrocie...po jej uprawomocnieniu, jesli strona nie zwróci kasy, możesz wystąpic do ZUS/KRUS z pismem o potracanie nienależnych... ZUS i KRUS mogą potracać i zasiłek wypłacony za okres przyznania dodatku wstecz (czyli to co ty wtpłaciłaś zanim oni przyznali decyzja dodatek), jak również wszystkie inne nienależnie u nas pobrane świadczenia (oczywiście jeśli gość ma w zusie odpowiednio wysokie świadczenie;-), bo jak będzie miał niskie to odmówią)
-
- VIP
- Kontakt:
strona po otrzymaniu dodatku musi nas o tym poinformować
KRUS o przyznaniu dodatku informował z tego co pamiętam zawsze, a ZUS już nie
teraz dopiero jak weszły te dodatki czy świadczenia dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, wtedy informowali nas i zwracali
KRUS o przyznaniu dodatku informował z tego co pamiętam zawsze, a ZUS już nie
teraz dopiero jak weszły te dodatki czy świadczenia dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, wtedy informowali nas i zwracali
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Ok dzięki, a podpowiedzcie mi jak wygląda umorzenie takich należności. będzie to kwota ponad 6 tys a już wiem, że będzie problem ze spłata bo ta osoba jest chora prawie bez kontaktu, nie ma opiekuna prawnego, a nienależnie pobrała nieświadomie bo rodzina nie wiedziała nawet, że trzeba zgłaszać. Wiem, że to nie tłumaczenie ale nie wiem jak to ugryźć.
Nigdy nie robiłam umorzeń i nie wiem jak się za to zabrać. Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź
Nigdy nie robiłam umorzeń i nie wiem jak się za to zabrać. Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź
-
- VIP
- Kontakt:
no robisz procedure jak wyżej, a jak masz prawomocną decyzje o zwrocie
strona składa wniosek o umorzenie
i albo umorzysz albo nie
jak dla mnie musisz mieć extra opisaną sprawę ... bo kontrola no sprawdza to dogłębnie
wywiad - no jak bez kontaktu, dokumenty, że choruje, ponosi koszty leczenia
no 6 tys. to nie mało także dokumentacja do umorzenia musi być ok
strona składa wniosek o umorzenie
i albo umorzysz albo nie
jak dla mnie musisz mieć extra opisaną sprawę ... bo kontrola no sprawdza to dogłębnie
wywiad - no jak bez kontaktu, dokumenty, że choruje, ponosi koszty leczenia
no 6 tys. to nie mało także dokumentacja do umorzenia musi być ok
-
- VIP
- Kontakt:
tym bardziej, że ma dochód, zawsze może o raty wystąpić mniejszą kwotę spłacać, ale jak chcesz umorzyć pieniądze z dotacji to dobrze to udokumentuj
Oprócz jak żądać zwrotu nienależnie pobranego ZP - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
odsetki ustawowe
PRZEDŁUŻONE ŚWIADCZENIE A NOWE ORZECZENIE
przedłużenie decyzji - orzeczenie wyrok sądu
wypłata świadczeń przed uprawomocnieniem
SYGNITY - decyzja żądająca zrotu
ŚP
zamówienie wniosków jakie firmy polecacir jakie odradzacie
Wzory wniosków o świadczenia dla rodzin (aktualizacja na dzień 16.06.2020 r.) do stosowania na bieżący okres a także na
POMOCY !!! Wspaniałe przedłużenie Covidowskie a nowe orzeczenie
becikowe nowe rozporzadzenie
decyzja o nienaleznie pobranych zp
świadczenie pielęgnacyjne (COVID) a nowe orzeczenie gdzie nie zaliczono do niepełnosprawnych
obliczanie świadczenia pelęgnacyjnego dla opiekuna na emeryturze.
COVID-19 a nowe orzeczenie
szo córki na ojca
Utrata COVID