Pani otrzymała zasiłek chorobowy po utracie zatrudnienia od 24.10.2017r do 5.12.2017r, mam kartę wypłat z Zus . Pierwsza wypłata była w październiku, druga w listopadzie,a trzecia końcówka w grudniu. Złożyła wniosek 7.12.2017r. Czy dobrze myślę,że przyjmuję uzysk z miesiąca listopada , pomimo tego ,że już nie ma tego dochodu ale na miesiąc grudzień go normalnie miała? Będę miała przekroczenie z tym chorobowym, dlatego mam prośbę pomóżcie
Uzysk z zasiłku chorobowego za listopad w grudniu, jeżeli przekroczenie to świadczenie nie przysługuje za miesiąc grudzień. Po utracie zasiłku chorobowego świadczenie przysługuje od następnego miesiąca po utracie dochodu tj. styczeń.
ludzie czemu kłamiecie?
Nie czytaliście ustawy? Przecież temat ten był już wielokrotnie powielany na forum. Jaki wy chcecie w dniu 7.12 robić jej uzysk i na jakiej podstawie prawnej? Opamiętajcie się. Nie wiem mniej pijcie, zmieńcie dilera, do kościoła pójdźcie się pomodlić.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Tak na dzień 7.12 zasiłek chorobowy jest już utracony ale świadczenie przysługuje od następnego miesiąca po utracie dochodu czyli od stycznia tak jak wyżej.
Ja ciągle myślałam że biorę pod uwagę art.18 ust.5 - " W razie utraty dochodu prawo do świadczenia wychowawczego ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu( U Pani nastąpiła utrata w grudniu) to jak mam jej na grudzień przyznać ? Czy mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć
zanim przejdziesz do utraty, zastanów się czy możesz zrobic uzysk:
art. 7 ust. 3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare