de Charette i notevv nie mają racji. Tylko zwróćcie uwagę że wypłatę ma pod koniec grudnia a po nowemu nie liczymy utraty od miesiąca utracenia prawa a od miesiąca utracenia dochodu ona utraci pod koniec grudnia bo wtedy ma ostatnia wypłatę. Utraciła prawo ale nie dochód go utraci dopiero po ostatniej wypłacie więc jeszcze ma dochód i liczyć go trzeba. W waszej interpretacji. (W tej drugiej interpretacji,ktorej i ja jestem zwolennikiem że nie wszyscy utracają jak wy, a od miesiąca następującego po miesiącu jeśli nawet praca podjęta była w 17r. a nie bazowym. Wiele razy mieliśmy takie sytuacji i SKO było zdania jak my od następującego a nie waszej interpretacji.)
A sytuacja taka : Pan zatrudniony od 31 października , poprosiłam o zaświadczenie za listopad , dzwonię dziś do Pana żeby ponaglić a Pan mi na to że on już nie pracuje w tej firmie, pracował do 8 grudnia i co teraz ma mi przynieść to zaświadczenie i jak przekracza to uchylenie od grudnia ? Czy nic z tym nie robię ?
wojenny adrian pomyliłeś uzysk z tytułu uzyskania np. zasiłku dla bezrobotnych z uzyskiem z tytułu uzyskania zatrudniania (a nie wypłaty z tytułu zatrudnienia). Poza tym to nie ty decydujesz kiedy pracodawca wypłaca wypłatę.
Na twoje twierdzenie chciałbym jeszcze podstawę prawną
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
[quote="de Charette"]wojenny adrian pomyliłeś uzysk z tytułu uzyskania np. zasiłku dla bezrobotnych z uzyskiem z tytułu uzyskania zatrudniania (a nie wypłaty z tytułu zatrudnienia). Poza tym to nie ty decydujesz kiedy pracodawca wypłaca wypłatę.
Na twoje twierdzenie chciałbym jeszcze podstawę prawną[/quote
Tam nic nie pisze o dochodzie z pracy a o świadczeniu zusowskim gdzie uzysk jest za drugą wypłatę
uzyskaniu dochodu - oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane:
a) zakończeniem urlopu wychowawczego,
b) uzyskaniem zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych,
c) uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,
d) uzyskaniem zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej,
e) rozpoczęciem pozarolniczej działalności gospodarczej lub wznowieniem jej wykonywania po okresie zawieszenia w rozumieniu art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej,
f) uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,
g) uzyskaniem świadczenia rodzicielskiego,
h) uzyskaniem zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników,
i) uzyskaniem stypendium doktoranckiego określonego w art. 200 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare