Jestem OWD. Dłużnik nigdy nie był u nas na wywiadzie i w 2016 roku właśnie dlatego, że się nie stawiał została wydana decyzja uznająca go za uchylającego się i cała procedura zrobiona. Decyzja jest nadal w mocy. W tym roku znów się nie stawił (miał czas do 04.05.2018) więc napisałam sobie notatkę, że na podstawie art. 5a ust. 2 nie wszczęłam postępowania i piłam kawkę. Po czym przyszedł wczoraj (09.05.2018) mówiąc, że nieco się spóźnił. Kierując się tym, że może z wywiadu i oświadczenia uzyskam jakąś istotną informację przeprowadziłam z nim wywiad, a on wypełnił oświadczenie. Dłużnik jest zarejestrowany w PUP jako bezrobotny.
Pytanie 1: Co teraz? Info do KS i OWW chyba? Ale czy wysyłać informację do PUP o aktywizację?
Pytanie 2: Jeśli wykreślą go z PUP i w ogóle oleje sprawę to będę miała wszczynać postępowanie czy nie?
Pytam bo zgłupiałam, bo jest art. 5a ust. 2 który mówi, że nie wszczynam i nie informuję PUP jeśli to jest kolejny wniosek, a dłużnik nie zgłosił się na wywiad lub jeśli sytuacja dłużnika się nie zmieniła. Z tym, że nie wiem czy sytuacja się zmieniła, bo nigdy u nas nie był i nie znam jego wcześniej sytuacji. Ale z 2 strony po co wszczynać i wydawać kolejną decyzję..