Witam. grzebie na forum ale nie wiele znalazłam, prosze o pomoc. wierzycielka ma zasadzone alimenty. były mąż za granicą, złożyła wniosek o fa, dołączyła zaświadczenie z sądu o bezskutecznej egzekucji. Niby teoretycznie proste, ale nie wiem teraz gdy przyznam fa komu wysłac decyzje o funduszu, do Sądu? skoro egzekucję prowadzi Sąd??? nie wiem, nie miałam jeszcze takiej sytuacji. No i nie wiem co powiedziec wierzycielce co w sytuacji, gdyby nagle otrzymała pieniądze od dłużnika, gdzie ma oddać te alimenty ? do nas, do komornika, do dłużnika??? Wierzycielka wie, że gdy pobiera FA nie może otrzymywać od dłużnika alimentów, niech ktoś odpowie czy przerabiał podobny temat.
Do sądu decyzja nie koniecznie ale można przekazać o przyznanych świadczeniach z FA. Ja dawałam do wypełnienia pouczenie
POUCZENIE
Jeśli komornik sądowy w danej sprawie nie prowadzi postępowania egzekucyjnego z uwagi na fakt, iż dłużnik zamieszkuje za granicą, to w okresie otrzymywania świadczeń z funduszu alimentacyjnego, na wierzycielu spoczywa obowiązek przekazywania do organu właściwego wierzyciela świadczeń otrzymanych od dłużnika alimentacyjnego.
Stosownie do art.23 ust.1 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
( t.j.Dz. U. z 2017r. poz. 489 ze zm.) – osoba, która pobrała nienależnie świadczenia, jest obowiązana do ich zwrotu.
Świadczeniami nienależnie pobranymi stosownie do art.2 pkt 7 cyt. ustawy są w szczególności: a) wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie albo wstrzymanie wypłaty świadczenia w całości lub w części,
b) przyznane lub wypłacone w przypadku świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia,
c) wypłacone bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa, jeżeli stwierdzono nieważność decyzji przyznającej świadczenie albo w wyniku wznowienia postępowania uchylono decyzję przyznającą świadczenie i odmówiono prawa do świadczenia,
d) wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów,
e) (uchylona)
f) wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia z funduszu alimentacyjnego, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję;
OŚWIADCZENIE
Ja niżej podpisany (a) legitymujący(a) się dowodem osobistym seria __ __ __ nr __ __ __ __ __ __
świadomy(a) odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań (art.233 § 1 Kodeksu karnego)
o ś w i a d c z a m, że zapoznałam się z treścią pouczenia i …………………………………………………………
.....................................................................................................................................................................
Wierzycielka wspomniała cos przy składaniu wniosku, że w Sadzie powiedziano jej że gdyby otrzymała kasę od dłużnika to powinna ja wpłacić do nas - do gopsu, abyśmy rozliczyli to na spłatę funduszu dłużnikowi. Wierzycielka ostatnio dostała w lipcu 2017 roku z zagranicy kwotę 200 euro tyt. alimentów. Nie jestem do końca przekonana czy to właściwe postępowanie.ale skoro komornik nie prowadzi egzekucji......