Wierzycielka z dzieckiem za granicą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 sty 2018, 10:36

Witam mam pytanie może proste może trudne.Pani Y chce pobierać fundusz za granicą , jednakże złożyła wniosek w Polsce by mieć odmowę :) jestem świeża , że tak powiem i wiem że fundusz nie podlega koordynacji ale na co się powołać w odmowie? ...ale w dodatku Pani Y jest źle rozliczona :/
Richi
Praktykant
Od: 08 paź 2017, 9:56
Zajmuję się: FA

Napisano: 18 sty 2018, 10:49

Art. 1a. 1. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują:

1) obywatelom polskim;

2) cudzoziemcom:

a) (uchylona)

b) jeżeli wynika to z wiążących Rzeczpospolitą Polską umów dwustronnych o zabezpieczeniu społecznym,

c) przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej oraz zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1990, 1948 i 2066 oraz z 2017 r. poz. 60),

d) przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w związku z uzyskaniem statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej.

2. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobom, o których mowa w ust. 1, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres świadczeniowy, w którym otrzymują świadczenia z funduszu alimentacyjnego, chyba że dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2018, 11:05

dziękuje:)
:)
Richi
Praktykant

Napisano: 18 sty 2018, 11:27

jeszcze jedno :)byłabym wdzięczna za odpowiedz , jeżeli Pani X miała ciągłość pracy 2016 r., i dostarczyła świadectwo wraz z :roll: pitem i teraz z weryfikacji wynika że jest w sumie źle rozliczona czy we wezwaniu zobowiązać Panią do złożenia korekty? no ja się teraz zastanawiam bo babeczki w Polsce nie ma . Fizycznie mi się z tych wzywań nie wywiąże:/
Richi
Praktykant

Napisano: 18 sty 2018, 11:28

eeee walnij jej po prostu odmowę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się: