Skład rodziny podpowiedzcie FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 sty 2018, 16:15

Pani ma dziecko z Kowalskim. Ma zasądzone alimenty. Następnie rodzi się dziecko z Nowakiem. Nowak ma swoją żonę i z nią inne dzieci. Kobitka chce składać wniosek na FA na pierwsze dziecko (Kowalskiego). Jak ma wyglądać skład rodziny ? : Mama + oboje dzieci ? Mama + jedno dziecko (Kowalszczak) a może ojciec 2-giego z dziecka musi znaleźć się w składzie ?

Z góry dzięki za sugestię
linek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow

Napisano: 18 sty 2018, 8:48

wydaje mi się ze tyko ona i 1 dziecko, powinna zasądzić alimenty na 2 dziecko no bo skoro ojciec dziecka jest w zawiązku to powinno się wpisać do składu i jego i żonę
aga2006
Referent
Od: 10 kwie 2014, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2018, 11:58

a ja już zgłupiałem. Na początku pomyślałem tak jak ty mama + dziecko na które są alimenty

rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: rodziców osoby uprawnionej, małżonka rodzica osoby uprawnionej, osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko, pozostające na ich utrzymaniu
dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia oraz dziecko, ....

do rodziny nie zalicza
się:
a) dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego,
b) dziecka pozostającego w związku małżeńskim,
c) (uchylona)
d) rodzica osoby uprawnionej zobowiązanego tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd
do alimentów na jej rzecz

ale przy każdym ze składów coś mi nie pasuje względem tej definicji rodziny. Aktualnie najbliżej mi do wpisania i tego dziecka z 2-giego związku bez wpisywania jego ojca bo nie jest małżonkiem i trudno tu także uargumentować że "wspólnie wychowują "
linek
Stażysta

Napisano: 18 sty 2018, 12:31

A np. mama, dziecko Kowalskiego, dziecko Nowaka i Pana Nowaka?
Jest osoba uprawniona, rodzic osoby uprawnionej (czyli mama), dziecko do 25 r.z. i osoba, z którą rodzic wychowuje co najmniej jedno dziecko (Pan Nowak).
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 18 sty 2018, 12:50

tylko pan Nowak jest w związku małżeńskim wiec co z jego rodzina ?
aga2006
Referent
Od: 10 kwie 2014, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2018, 12:58

No tak ale co mnie obchodzi jego rodzina? Nie jest napisane, że osoba, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko musi być stanu wolnego.

"rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: rodziców osoby uprawnionej, małżonka rodzica osoby uprawnionej, osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia(...)"

Jednocześnie nie spełnia warunku, żeby nie być w składzie rodziny :)

"do rodziny nie zalicza się: a) dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, b) dziecka pozostającego w związku małżeńskim, c) (uchylona) d) rodzica osoby uprawnionej zobowiązanego tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do alimentów na jej rzecz"
niki0
Referent

Napisano: 18 sty 2018, 13:42

niki0 pisze:A np. mama, dziecko Kowalskiego, dziecko Nowaka i Pana Nowaka?
Jest osoba uprawniona, rodzic osoby uprawnionej (czyli mama), dziecko do 25 r.z. i osoba, z którą rodzic wychowuje co najmniej jedno dziecko (Pan Nowak).
To że Nowaka w takiej sytuacji będę miał w dwóch składach rodziny ( 1. z żoną i ich dziećmi
2. oraz tu wraz z jego dzieckiem z romansu oraz dzieckiem na które będzie FA) mnie nie szokuje bo takie składy już przerabiałem. Bardziej nie pasuje mi "osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko" litości uznanie, że oni wspólnie wychowują to dziecko to mocna nadinterpretacja.
linek
Stażysta

Napisano: 02 lut 2018, 9:20

Ale ten zapis zdaje się, że jest po to aby panny wpisywały partnerów (bez ślubu). Z Nowakiem kochanka ma dziecko, to że on jest mężem to już ich sprawa:P a to czy Nowak wychowuje z kochanką to dziecko to tego nie wiesz, w domu nie sprawdzisz, do lodówki nie zajrzysz;p a ponieważ jest ojcem dziecka i nie ma od niego zasądzonych alimentów to moim zdaniem powinien być w składzie rodziny. Bo jest mężem kogoś tam ale jednocześnie konkubentem (uznajemy tak, bo mają wspólne dziecko) z tą kochanką ;p A może jest dzień z żoną i dzień z kochanką? Tak się może nim podzieliły? 8-)
niki0
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x