jaka umowa z asystentem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 gru 2014, 9:31

Podpowiedzcie- czy asystent rodziny może być zatrudniony tylko i wyłącznie na umowę zlecenia lub na umowę zadaniowego systemu czasu pracy?(proszę o wzór) Czy może dostać zwykłą umowę o pracę?
ares

Napisano: 30 gru 2014, 14:31

pewnie że może być zatrudniony na zwykłą umowę. to na jaką umowę będzie przyjęty leży tylko w gestii pracodawcy
hhhhhh

Napisano: 30 gru 2014, 16:42

Wg ustawy asystent pracuje w ramach umowy zlecenia bądź umowy o pracę w systemie zadaniowego czasu pracy, nie może być zatrudniony więc na zwykłą umowę o pracę (Art. 17). Czytajcie przepisy, to na prawdę nie zajmuje wiele czasu ;)
Lisbeth

Napisano: 30 gru 2014, 17:18

Nic podobnego Lisbeth.

Jestem pracodawcą i w dniu dzisiejszym przygotowałam umowę o pracę na czas określony z asystentem rodziny ( podejmie ona pracę od 01.01.2015 i będzie wiążąca do 31.12.2016). Jest to druga umowa na czas określony podpisana z AR.
Nie widzę podstaw formalnych ani prawnych aby AR nie mógł pracować na 1/2 etatu, cały etat. Twoja interpretacja zapisu j/w jest niewłaściwa.

Tłumaczę.
AR może zostać zatrudniony na podstawie wszystkich rodzajów umowy o pracę a w szczególności na umowę o pracę na czas określony i nieokreślony, które może poprzedzić umowa zawarta na okres próbny a także na tzw : umowę o pracę na zastępstwo
jeśli zachodzi taka konieczność..
emila.

Napisano: 30 gru 2014, 23:11

Chyba niezbyt jasno się wyraziłam. Oczywiście, że umowa zawsze jest umową - o pracę, na czas określony, nieokreślony, zastepstwo, cały etat pół etatu i nikt nie broni takowej zawrzeć. Jednak w jej ramach system czasu pracy aststenta powinien być zadaniowy (jest jasno napisane, co tu interpretować ;) i założyłam, że w pytaniu o "zwykłą umowę", chodzi o pracę w systemie niezadaniowym. Ale jeśli u Ciebie będzie on tak zatrudniony (w zwykłym systemie czasu pracy), to widocznie można ;) Ja pracodawcą nie jestem ;)
Lisbeth

Napisano: 31 gru 2014, 11:23

Lisbeth
Oddziel dwa pojęcia: umowa o pracę (jej rodzaj) to jedno, drugie to organizacja czasu pracy. Umowa o pracę, jak wymienia emila, może być każdego rodzaju. Czas pracy możesz uregulować zarządzeniem kierownika i określić, że dla stanowiska asystenta rodziny obowiązuje zadaniowy czas pracy.
betta27

Napisano: 31 gru 2014, 13:46

I to właśnie miałam na mysli pisząc poprzedni post. Ale wybaczcie, jest okres świąteczny (tygodniowa przerwa w pracy spędzana na przyjemnościach;), być może mam kłopot z jasnym wyrażaniem myśli ;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Lisbeth

Napisano: 31 gru 2014, 14:02

Umowy:
- na czas określony, na czas nieokreślony (zgodnie z kp)- zawsze w systemie zadaniowego czasu pracy. Zapis o wprowadzeniu zadaniowego czasu pracy dl tego stanowiska powinien znaleźć się w Regulaminie Pracy. Umowa (jej forma pisemna) niczym nie różni się od innych umów o pracę.
- cywilno-prawna- umowa zlecenie.
Pozdrawiam, dobrego roku!
anja4

Napisano: 02 sty 2015, 9:21

Witam,

Mam prośbę. Czy moglibyście podesłać mi ewidencję czasu pracy asystenta rodziny? Będę wdzięczna za pomoc
[email protected]
Pozdrawiam \
MK
Gosiaczek888
Praktykant
Od: 09 kwie 2014, 9:12
Zajmuję się:

Napisano: 02 sty 2015, 19:10

Umowa z asystentem jaka? tak aby chciało mu się pracować i nie musiał w ops prosić o zasiłek ;)
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x