mąż pracuje za granicą - liczyć go do składu rodziny???? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 gru 2014, 14:34

jest taka sprawa - rodzina wielodzietna, matka z czwórką dzieci, ojciec przebywa za granicą /pracuje i mieszka/, do Polski wraca raz w miesiącu, klientka do dochodu rodziny podaje zasiłek rodzinny który mąż pobiera za granicą /1800złł/, reszta zasiłku rodzinnego ok. 1200 zł zostaje dla męża na utrzymanie.
Pytanie - czy mężą wliczamy do składu rodziny? Kobieta ubiega się o pomoc finansową. I co wg Was wliczamy do dochodu??
Vanessa

Napisano: 29 gru 2014, 15:00

A mieszka on wspólnie z żoną i dziećmi? Czy wspólnie z nimi gospodaruje?
Kinga2123

Napisano: 29 gru 2014, 15:06

mieszka razem z klientką i dziećmi, tylko jest tak ja napisałam... i co z tym zasiłkiem rodzinnym?
Vanessa

Napisano: 29 gru 2014, 22:01

albo go liczysz i wliczasz całe 3 tys zasiłku
albo go nie wliczasz do rodziny i do dochodu żony dodajesz tylko 1800

problemem może być przepis mówiący o tym, iz pomoc przysługuje jedynie osobom zamieszkującym RP
jesli w dniu wywiadu faceta nie było w Polsce do do wyliczenia okresówki raczej nie można go " brać"

cięzka sprawa, dajcie pytanie do swojego prawnika
lub wybierzcie jedną wersję np. mniej korzystną dla klientki i zasugerujcie by się odwołała - będziecie mieć wytyczne waszego SKO
fiołek1

Napisano: 30 gru 2014, 10:07

A co z jego zarobkami? Ja bym go liczyła i jego zarobki też.
abc

Napisano: 30 gru 2014, 11:06

Ważna jest definicja miejsca zamieszkania.
Ryska

Napisano: 30 gru 2014, 13:25

Nie wliczasz w skład rodziny, ale rodzinie możesz doliczyć pieniądze, które mąż przekazuje na jej utrzymanie. Wiadomo, że część środków musi przeznaczać na swoje utrzymanie.
teśka

Napisano: 30 gru 2014, 16:05

Ale zażądać zaśw. o zarobkach i oczywiście zasiłek rodzinny cały liczyć- bo to na dzieci. Zarobki i zasiłek przeliczyc w złotówkach
zzzz

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x