Mam pytanie! mam podopiecznego, który zamieszkuje na pustkowiu w przyczepie kempingowej, która umieszczona jest na jego posiadłości. Kawaler brak rodziny zobowiązanej do alimentacji. Jest właścicielem gospodarstwa rolnego o powierzchni ponad 2 ha przeliczeniowej, jego dochód przekracza kryterium ustawowe zgodne z ustawa o pomocy społecznej . Dom, który posiada nie nadaje się do zamieszkiwania ponieważ uległ zniszczeniu z powodu braku remontu. Jest osobą w starszym wieku, nigdzie nie ubezpieczoną,ani w KRUS ani ZUS nie posiada dowodu osobistego, ponieważ jego zdaniem do niczego jest mu nie potrzebny. Nie korzysta ze świadczeń zdrowotnych ponieważ sam się leczy ziołami. Nigdy sam nie zwrócił się o pomoc finansową do tut. OPS. Zyje w bardzo złych warunkach .Pracownik socjalny z urzędu wystąpił o pomoc finansową, ponieważ jedynym jego nieregularnym źródłem dochodu jest sprzedaż miodu. Nie pije alkoholu ani też nie jest uzależniony od żadnych używek. W kwestionariuszu wywiadu nie żadnej przyczyny jaka można b y było zaznaczyć, nie ma ubóstwa, bezdomności, choroby,( chociaż zdaniem pracownika socjalnego cierpi na schizofrenię ale nigdzie się nie leczy) bezrobocia, Proszę o pomoc.
1. Można wystąpić do Sądu o przymusowe leczenie psychiatryczne (nie jest obowiązkowe załączeniw zaświadczenia lekarza psychiatry!), może leczenie przyniesie jakieś efekty.
2. Można wystąpić do Sądu o umieszczenie klienta w DPS bez jego zgody.
3. Można wystapić do Sądu o ubezwłasnowolnienie - nie ma rodziny, więc łatwiej.
4. Mimo, ze klient nie opłacał składek KRUS, może ma szansę na rentę? A kRUS wówczas potrąca zaległe składki z przyznanej renty. Temat do negocjacji z KRUSem.