jaki Dz.U. wpisuję w przypadku skladki społecznej dla rolnik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 lut 2018, 16:07

do świadczenia pielęgnacyjnego zgłosiła się osoba, która jest małżonkiem rolnika składki są opłacane w KRUS a teraz my przejmujemy opłacanie składki do KRUS jaki dziennik ustaw wpisać w tym przypadku .
proszę o pomoc
grazia
Stażysta
Od: 31 mar 2017, 9:12
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 08 lut 2018, 11:03

może ktoś odpowie bardzo proszę
grazia
Stażysta

Napisano: 08 lut 2018, 11:13

ja nie wiem o co ci chodzi:) skladki nie przyznajesz, tylko ja placisz, jesli dostaniesz decyzje KRUS - to oni w swojej decyzji wpisza odpowiedni dziennik w podstawie prawnej...ty przyznajesz swiadczenie pielegnacyjne i w podstawie prawnej podajesz przepisy, na podstawie ktorych przyznajesz SP, a nie skladke
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2018, 11:15

Ja w podstawie nie ujmuję art. związanych ze składkami, my mamy je opłacać a nie przyznawać. Mąż klientkę niech zgłosi do zdr. przy sobie a Pani jak dostanie waszą dec niech idzie do KRUS i niech złoży stosowny wniosek o objęcie ubezpieczeniem tam powinni jej wytłumaczyć co i jak a was później będą obciążać płaceniem za nią składek społ
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 08 lut 2018, 11:28

przyznaję świadczenie pielęgnacyjne oraz składkę na ubezpieczenie społeczne i dopisuję, że składka będzie odprowadzana na konto KRUS . System przyznaje do świadczenia składki bo jak bym później sporządziła sprawozdanie jak bym nie miała wprowadzonej składki. Jednym przekazuję do ZUS a innym do KRUS. Wtedy osoba z tą decyzją zgłasza się do KRUS a oni przesyłają nam decyzję o objęciu ubezpieczeniem i przekaz z kwotą do opłacania składek. Chodzi mi o to, że jak w decyzji wraz ze świadczeniem pielęgnacyjnym przyznaje składkę to jaki DZ.U. podaję chodzi o rolników.
grazia
Stażysta

Napisano: 08 lut 2018, 11:43

w postanowieniu nie przyznajemy nic oprócz świadczenia - poza tym nie galopowałbym z tym stwierdzeniem o opłacaniu składek do KRUS bo najpierw my wydajemy naszą dec a z nią klient ma się zgłosić w ciągu miesiąca do KRUS z wnioskiem o objęcie ubezpiecz. A co zrobisz jak klient jednak nie zgłosi się do KRUS w tym terminie i KRUS go nie obejmie ubezpieczeniem tylko Go wywali z chwilą rezygnacji z pracy na gosp, i co wtedy będziesz zmieniać dec w części dot składek do których nie jesteś uprawniona aby je przyznawać tylko stosownie opłacać
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 08 lut 2018, 11:46

Jeszcze jedno co innego program a co innego decyzja. owszem w programie mają być odpowiednie składki,a w dec ewentualnie w pouczeniu inf o składkach z tym że ja bym o opłacaniu składki do krus nic nie pisał bo na dzień wydania dec na 100% nie wiem czy tak w rzeczywistości będzie
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 08 lut 2018, 12:02

grazia pisze:przyznaję świadczenie pielęgnacyjne oraz składkę na ubezpieczenie społeczne i dopisuję, że składka będzie odprowadzana na konto KRUS . System przyznaje do świadczenia składki bo jak bym później sporządziła sprawozdanie jak bym nie miała wprowadzonej składki. Jednym przekazuję do ZUS a innym do KRUS. Wtedy osoba z tą decyzją zgłasza się do KRUS a oni przesyłają nam decyzję o objęciu ubezpieczeniem i przekaz z kwotą do opłacania składek. Chodzi mi o to, że jak w decyzji wraz ze świadczeniem pielęgnacyjnym przyznaje składkę to jaki DZ.U. podaję chodzi o rolników.
a czy znalazlas gdzies w ustawie o swiadczeniach rodzinnych, ze organ wlasciwy przyznaje skladke ? nie i nigdzie nie ma czegos takiego, w ustawie o zus czy KRUS tez nie...w tamtych ustawach jest tylko napisane o obowiazku oplacania tych skladek w okreslonych sytuacjach pzrez wojta, burmistrza itd...aby cos przyznac( czyli prowadzic postepowanie administracyjne i ustalic do tego prawo) to cos musi byc najpierw swiadczeniem, o ktore klient moze wnioskowac i przyznanie ktorego reguluja odpowiednie pzrepisy...organ wlasciwy przyznaje swiadczenie opiekuncze, a jak je przyzna to czasami ma obowiazek oplacac za taka osobe skladki, ale nie ustala (nie przyznaje i nie odmawia) prawa do skladki
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2018, 9:04

jestem świeżo po kontroli...my nie przyznajemy składek, piszemy tylko inf. na decyzji że będą odprowadzane składki
olga123
Stażysta
Od: 09 kwie 2014, 8:58
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x