ojciec pobiera ZR na czworo dzieci, matka składa na piąte - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 lut 2018, 15:44

sprawa jest skomplikowana jak ch....
Jest rodzina 6 osobowa matka, ojciec + 4 dzieci.
Świadczenia przyznane na ojca systemem zł za zł. Za luty wypłacone.
Dziś przychodzą i informują, że adoptowali dziecko i pani jest na urlopie wychowawczym na to dziecko.
Jak dodam dzieciaka do składu rodziny to nie ma już złotówki.
Czy matka może złożyć wniosek o rodzinne,urlop wychowawczy i wielodzietność tylko na to nowe dziecko, a ojciec pobierał by dalej na pozostałe dzieci?
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 07 lut 2018, 15:48

jak dla mnie - tak mogloby byc
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2018, 15:57

KB, no co Ty.
Kobieta musi złożyć wniosek, będzie wnioskowała świadczenie na to jedno dziecko i od razu dodatek z tytułu wielodzietności?
Wydaje mi się, że lepiej uchylić decyzję facetowi i przyznać wszystkie świadczenia kobiecie. Jedyną wadą jest to, że nie wypłacisz wyrównania wynikającego z przejścia ze zł/ zł na pełne kwoty. Chyba, że w programie poczarujesz, ale to grozi walidacjami w sprawozdaniach i ZBC.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 07 lut 2018, 16:13

ale kazde z rodzicow ma prawo wnioskowac o swiadczenie na dziecko, to ze nam byloby prosciej wszystko wyplacac jednemu - nie znaczy,ze tak musi byc...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2018, 19:21

Nie wiem jak w innych systemach ale Amazis Infora nie przyzna w takiej sytuacji wielodzietności. Świadczeniobiorca musi pobierać zasiłek na co najmniej 3 dzieci. Bez uchylenia/wygasnięcia decyzji ojca - system nie puści wielodzietności dla matki. Tak że w teorii nie ma problemu, żeby podzielili się dziećmi i oboje mieli równolegle świadczenia ale jak przejdziemy do praktyki to system blokuje taką mozliwość ...
Honorata
Praktykant
Od: 07 lip 2017, 21:13
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/KDR

Napisano: 07 lut 2018, 19:25

Mnie zdecydowanie bardziej odpowiada opcja gdy pani składa wniosek na to jedno dziecko i od lutego przyznaję jej świadczenia,a jemu wyrównuję do pełnych kwot i dalej pobiera na tamte dzieci. Wtedy nic nie tracą.
Wątpliwość może pojawić się przy wielodzietności, no ale w końcu to jest jej kolejne dziecko uprawnione do ZR. No i problem czy program to "zniesie"
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 08 lut 2018, 8:17

Wg mnie ten sposób spowoduje pojawienie się walidacji: przyznanie świadczenia osobie nieuprawnionej.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 08 lut 2018, 8:52

No i? Świat się od tego nie zawali. Pracujemy na przepisach prawa a nie walidacjach informatycznych ;) Dodatek przysługuje na 3 i kolejne dziecko w rodzinie a nie 3 i kolejne w decyzji czy u osoby uprawnionej.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x