Jaki skład rodziny i kogo dochód??
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Jaki skład rodziny i kogo dochód??
Pani ubiega się o zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego, pani posiada stan cywilny zamężna, ma dwójkę dzieci (jedno starsze z mężem, drugie młodsze dziecko z partnerem). Mąż przebywa za granicą. Ubiega się o zasiłek rodzinny tylko na młodsze dziecko z (wspólne z partnerem przebywającym w Polsce), drugie starsze dziecko pełnoletnie tylko zamieszkuje wspólnie z ww. Jaki skład rodziny i kogo dochód??
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Re: Jaki skład rodziny i kogo dochód??
U mnie w takich sytuacjach w skład rodziny wchodzi wnioskodawczyni, starsze dziecko , dziecko i ojciec dziecka. Męża pomijam.
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR,FA,500+
- Kontakt:
Jak męża pominąć skoro Pani jest oficjalnie mężatką?? mąż do składu.Arla pisze: 29 sie 2024, 11:50 U mnie w takich sytuacjach w skład rodziny wchodzi wnioskodawczyni, starsze dziecko , dziecko i ojciec dziecka. Męża pomijam.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Tak, wiem ale mamy taką interpretację prawnika. Nie byłoby problemu, gdyby to ojciec dziecka złożył wniosek (o ile nie jest żonaty).Arla pisze: 29 sie 2024, 11:50 U mnie w takich sytuacjach w skład rodziny wchodzi wnioskodawczyni, starsze dziecko , dziecko i ojciec dziecka. Męża pomijam.
https://www.prawo.pl/biznes/jak-prawidl ... 10777.html
"...w wyrokach z 13.09.2017 r., sygn. akt I OSK 2955/16 oraz z 10.01.2018 r., sygn. akt 2956/16, Naczelny Sąd Administracyjny przyjął, że w ramach ustalania członków rodziny zwrot "odpowiednio", umożliwia w wyjątkowych okolicznościach sprawy pominięcie małżonka wnioskodawcy."
Bartłomiej to w ogóle w taki przypadkach każe wpisywać do składu i męża i partnera.
Oprócz Jaki skład rodziny i kogo dochód?? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Mianowanie Radców Prawnych, czy doliczyć do dochodu
dzieci zabrane od ojca
TOM od kiedy uchylić
Świadczenie pielęgnacyjne - do kiedy składki?
Czy występujecie do PCPRu?
nienależnie pobrane ŚP-upewnijcie mnie
dodatek 1000 zł.
Złotówki, przedłużki, złotówki.
ŚP a składka zdrowotna
Przedłużanie orzeczeń - przedłużanie decyzji?
Piecza zastępcza a ZP
orzeczenie ZUS-Wydłużenie do 30-09-2024 r.- odwołanie do Sądu
pracownik na 1/2 etatu
czy mogę przedłużyc?
Zaświadczenie Czyst powietrze
Zamotana ze składką społeczną