Jaki tytuł prawny powinien wnioskodawca posiadać? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 paź 2017, 7:52

Witam forumowiczów

Mam pewną sprawę, otóż nie wiem jak mam doradzić pewnemu Panu, gdyż ma zamiar nająć pokój w mieszkaniu:

a)gdyby w przypadku najmu w mieszkaniu wykupionym - czy wtedy umowa najmu? i czy wydatki dzielimy przez ogólny metraż tego mieszkania i mnożymy przez metry pokoju które ten pan wynajmuje?

b)gdyby w przypadku najmu mieszkania najmowanego od Gminy - wtedy umowa podnajmu? i jak w punkcie "a" jeśli chodzi o wydatki?

Pozdrawiam
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 05 paź 2017, 8:19

kamos90 pisze:Witam forumowiczów

Mam pewną sprawę, otóż nie wiem jak mam doradzić pewnemu Panu, gdyż ma zamiar nająć pokój w mieszkaniu:

a)gdyby w przypadku najmu w mieszkaniu wykupionym - czy wtedy umowa najmu? i czy wydatki dzielimy przez ogólny metraż tego mieszkania i mnożymy przez metry pokoju które ten pan wynajmuje?

b)gdyby w przypadku najmu mieszkania najmowanego od Gminy - wtedy umowa podnajmu? i jak w punkcie "a" jeśli chodzi o wydatki?

Pozdrawiam
a). Dokładnie tak jak piszesz, choć administrator o ile jest sam powinien ci wpisać metraż, który przypada na tego pana i wyliczyć proporcjonalnie wydatki- wiem jednak, że nie każdy z zarządców tak robi.
b) Ale, że jak? Ktoś ma mieszkanie gminne i chce komuś jeszcze je wynająć? Nie ma takiej opcji. Podnajem to wtedy, kiedy ktoś wykupił sobie mieszkanie gminne i wynajmuje je.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 05 paź 2017, 20:42

W zakresie punktu b nie zgadzam się z Klara27 Przepis nie zabrania podnajmu lokalu komunalnego (choć występują obostrzenia). Jak w każdym przypadku najmu będzie tu podnajem; najem moim zdaniem może być tylko od właściciela.
Jak w każdym przypadku wydatki podlegają obligatoryjnemu przeliczeniu na powierzchnię normatywną, czyli przy polu powierzchni mniejszym od normatywnej pozostają one bez zmian, zaś powyżej dzieli się je na powierzchnię rzeczywistą i mnoży przez normatywną.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2017, 9:37

U nas za podnajem lokalu gminnego rozwiązują z najemcami umowy. Co gmina to obyczaj.
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2017, 10:20

W naszej gminie dokładnie tak samo. W umowach najmu jest zaznaczone, że zabrania się podnajmowania osobom trzecim. Grozi to pozbyciem sie lokalu, niestety
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 09 paź 2017, 20:46

Z ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego:
właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator (...) wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania lokal lub jego część bez wymaganej pisemnej zgody właściciela
. Ten przepisu przewiduje zgodę właściciela, czyli jeśli jest taka zgoda, to można podnająć, zaś brak zgody niesie ryzyko utraty tytułu prawnego.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 10 paź 2017, 8:28

gdy właściciel lokalu umiera a zostaja dzieci(dorosłe) ...czy one maja juz tytuł prawny do lokalu i mozna im przyznac dodatek mieszkaniowy? chyba nie...jak myslicie? :?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 11 paź 2017, 7:43

Musi być przeprowadzone postępowanie spadkowe. Nagle się okaże, że zapisał wszystko nieślubnemu dziecku i kicha ;)
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2017, 14:35

Dzięki...tak myślałam ;)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU