jaki wywiad - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 20 lut 2015, 13:25

W celu np. rozłożenia decyzji na raty należy przeprowadzić wywiad w celu rozeznania sytuacji dochodowej, majątkowej. I jak w waszych Ośrodkach to robicie? Zlecacie pracownikowi socjalnemu, ma on zrobić duży wywiad czy aktualizacje tylko wystarczy?
anna.kowalik1980

Napisano: 20 lut 2015, 13:40

jakikolwiek ...
art. 30 ust. 9: Organ właściwy, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2015, 13:50

Podłączam się, do pytania, mam wniosek klientki o rozłożenie na raty, czy on wystarczy plus zaświadczenie od lekarza, informacja z PUP, ile ponosi na koszty utrzymania na rodzinę. i tylko tyle? oczywiście art. 30ust. 9 można dowolnie interpretować, ale jak robi większość z was?
didi

Napisano: 20 lut 2015, 14:28

czy mogę umorzyć same odsetki od nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych?
didi

Napisano: 20 lut 2015, 14:31

nie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2015, 14:41

dlaczego, nie mogę umorzyć samych odsetek o nienależnie pobranych świadczeń?
didi

Napisano: 20 lut 2015, 14:45

bo ustawa nie daje takiej możliwości
do umorzenia/rozłożenia na raty nie robi się wywiadu. Robi się rozeznanie sytuacji i robisz je ty
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2015, 14:48

art. 30 ust. 9 ...umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, . Mogę tylko umorzyć świadczenia nienależnie pobrane z odsetkami a samych odsetek nie mogę?
didi

Napisano: 20 lut 2015, 14:49

zgadza się
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2015, 14:55

to jest chore. ale tam jest napisane - w części lu w całości to ja umorzę w części dotyczącej odsetek. Elmer robiłeś kiedyś umorzenie świadczeń np w części jak to wygląda np. I ratę umarzam z odsetkami, a resztę nie?
didi

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x