W celu np. rozłożenia decyzji na raty należy przeprowadzić wywiad w celu rozeznania sytuacji dochodowej, majątkowej. I jak w waszych Ośrodkach to robicie? Zlecacie pracownikowi socjalnemu, ma on zrobić duży wywiad czy aktualizacje tylko wystarczy?
jakikolwiek ...
art. 30 ust. 9: Organ właściwy, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Podłączam się, do pytania, mam wniosek klientki o rozłożenie na raty, czy on wystarczy plus zaświadczenie od lekarza, informacja z PUP, ile ponosi na koszty utrzymania na rodzinę. i tylko tyle? oczywiście art. 30ust. 9 można dowolnie interpretować, ale jak robi większość z was?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
art. 30 ust. 9 ...umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, . Mogę tylko umorzyć świadczenia nienależnie pobrane z odsetkami a samych odsetek nie mogę?
to jest chore. ale tam jest napisane - w części lu w całości to ja umorzę w części dotyczącej odsetek. Elmer robiłeś kiedyś umorzenie świadczeń np w części jak to wygląda np. I ratę umarzam z odsetkami, a resztę nie?