Pan ma zasiłek pielęgnacyjny od 2013r. Teraz dostałam zaświadczenie że jego opiekunem prawnym jest matka od 06/2014r. Czy zmienić decyzję o zasiłku pielęgnacyjnym na matkę, czy wystarczy w systemie, czy Pani musi złożyć swój wniosek?
Jak robicie?
ale zasiłek pielęgnacyjny jest nadal świadczeniem pana więc ja bym nic nie poprawiała tylko kopie zaświadczenia do teczki
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
nie widzę w art. 32 podstawy do zmiany decyzji (czerwone moje)
Organ właściwy oraz marszałek województwa mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję
administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna
lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych (nie uległa zmianie), członek rodziny nabył prawo do świadczeń
rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia spo-
łecznego albo osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne (nic takiego nie nastąpiło).
Dodatkowo popatrz:
komu wydajesz decyzje? Osobie ubezwłasnowolnionej? Opiekunowi prawnemu?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
zasiłek pielęgnacyjny jest świadczeniem osoby niepełnosprawnej i jeżeli nawet opiekun prawny składa wniosek to należy napisać na decyzji :
Pan Jan Kowalski .. reprezentowany prze opiekuna prawnego Panią Janine Nowak ...
w przypadku jak opiekun prawny ustanowiony w trakcie pobierania zasiłku to postępuję jak już pisałam wyżej .. wpinam zaświadczenie do teczki .. opiekun może podać ewentualnie swoje konto
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
nie bardzo... A nawet jeśli to ma ona wpływ na prawo do ZP?
"uległa zmianie sytuacja rodzinna
lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych"
Decyzja jest nie do obrony. Co innego gdybyś miał podkładkę w postacie prośby (i to prośby nowego opiekuna)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare