jaki wywiad do SDO? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 06 lis 2014, 11:37

witam, jaki robią wam wywiad do SZO? pytam bo u nas są podzielone opinie co do pełnego wywiadu...niektórzy uważają, że wystarczy IV- wywiad aktualizujący. proszę o odpowiedzi.
ops...SDO

Napisano: 06 lis 2014, 12:03

w przypadku ustalania prawa musi być rodzinny wywiad środowiskowy, czyli cz. I, a w trakcie okresu IV.
dorotaa

Napisano: 10 lis 2014, 18:27

Po szkoleniu i wątpliwościach naszych kazano nam aby pracownik opieki sporządzał wywiad zgodnie ze swoja ustawa tzn:

Art. 107. USTAWA
z dnia 12 marca 2004 r.o pomocy społecznej:
1. Rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się u osób i rodzin korzystają-cych lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej w celu ustalenia ich sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej oraz u osób, o któ-rych mowa w art. 103.
2. (uchylony).
3. Rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza pracownik socjalny, również na potrzeby jednostki organizacyjnej pomocy społecznej z terenu innej gminy.
4. W przypadku ubiegania się o przyznanie świadczenia z pomocy społecznej po raz kolejny, a także gdy nastąpiła zmiana danych zawartych w wywiadzie, spo-rządza się aktualizację wywiadu. W przypadku osób korzystających ze stałych form pomocy aktualizację sporządza się nie rzadziej niż co 6 miesięcy, mimo braku zmiany danych.
4a. Niewyrażenie zgody na przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego przez osoby lub rodziny ubiegające się o świadczenia z pomocy społecznej lub na jego aktualizację przez osoby lub rodziny korzystające ze świadczeń z pomo-cy społecznej stanowi podstawę do odmowy przyznania świadczenia, uchylenia decyzji o przyznaniu świadczenia lub wstrzymania świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej.
5. Pracownik socjalny przeprowadzający rodzinny wywiad środowiskowy może domagać się od osoby lub rodziny ubiegającej się o pomoc złożenia oświadcze-nia o dochodach i stanie majątkowym. Odmowa złożenia oświadczenia jest pod-stawą wydania decyzji o odmowie przyznania świadczenia.

A tak dla informacji:
Pracownik opieki sporządza wywiad wg swojej ustawy. I nie mamy prawa im nakazywać robienia wywiadu tzw. Dużego co rok.
Gdyż zapis w naszej ustawie mówi o wywiadzie wg ich ustawy o pomocy społecznej. Nie możemy być mądrzejsi i nad gorliwsi niż Ustawa to przewiduje.

Pierwszy raz duży wywiad kolejne wywiady tylko aktualizacja.
Magda L

Napisano: 10 lis 2014, 19:23

u nie jest taka procedura:
występuję z pismem do kierownika ops o przeprowadzenie wywiadu
pracownik socjalny przeprowadza wywiad i sporządza dla mnie pismo co ustalił :) ...
ja mam potrzebne informacje a pracownik socjalny wpisuje sobie to do pracy socjalnej .... i teczki mi nie puchną ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 10 lis 2014, 21:28

Mówi się o wywiadzie środowiskowym zgodnie z ustawą o pomocy społecznej. Na druku. tzn. Pierwszy wywiad Duzy o potem co 6 miesięcy aktualizacja czyli część IV wywiad. A nie jakaś notatka.
Do SKO gdy jest odwołanie wysyła się pierwszy wywiad (duży) a następnie ostatnia aktualizację.
Kiedyś zanim weszła nowa ustawa robiło się notatki. A teraz wymagany jest wywiad na druku zgodnie z ustawą ps.
Mirka1

Napisano: 10 lis 2014, 21:48

Ustalając prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, organ właściwy zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, w celu weryfikacji okoliczności dotyczących spełniania wa-runków, o których mowa w art. 16a.

ja się zwracam :) wywiad pracownik przeprowadza :) okoliczności są zweryfikowane :) a jak w każdej chwili mogę sobie zajrzeć do wywiadu, który jest u koleżanki w pokoju obok :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 10 lis 2014, 21:56

Nie do końca tak jest.
U nas Wydział świadczeń rodzinnych znajduje się w Urzędzie A Opieka czyli MOPS na drugim końcu miasta. Dlatego wywiad powinien być u nas a nie w opiece.
Mirka1

Napisano: 10 lis 2014, 22:17

a jak kobieta miała u mnie SZO teraz znów złożyła na nowy okres zasiłkowy to pracownik socjalny robi aktualizację czy pełny wywiad
sigma175
Referent
Od: 28 kwie 2014, 9:23
Zajmuję się:

Napisano: 10 lis 2014, 22:20

Po co pracownik opieki ma jeszcze robić dodatkowo pismo z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego na druku I i IV. Kiedy wszystkie dane opisowe znajdują się w wywiadzie, głównie w części "ocena, wnioski pracownika z opieki".
To już przesada. :idea:
Nadgorliwość albo wygoda, tylko po to aby teczka byłe nie puchła. :mrgreen:
ZeniaA

Napisano: 10 lis 2014, 22:29

Ludzie co wy.
Ja zanim podjęłam pracę w MOPs-e jako pracownik świadczeń rodzinnych byłam do roku 2013 pracownik socjalnym. Robiłam jako pracownik socjalny tak.
Osoba ma orzeczenie umiarkowany stopień do 2012r. sporządzono duży wywiad , otrzymała decyzja zasiłek stały do 2012r. a potem ta osoba ponownie stanęła na komisję dostała też umiarkowany na 3 lata czyli do 2015. Robiłam już potem TYLKO same aktualizacje a nie duże wywiady. I tak dalej i tak dalej. A decyzje były na dany okres ważnego orzeczenia.
Mieliśmy kontrole i nigdy nie było uwagi aby duży wywiad robić po wygaśnięciu decyzji.
To tym bardziej do świadczeń rodzinnych też tak powinno być i tak robią mi pracownicy socjalni. Raz duży wywiad a potem same aktualizacje.
Madzia.

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x