to samo co wyżej, możesz go wezwać, dać mu 7 dni na przedstawienie dokumentów, które potwierdzą, że pracuje, jest zarejestrowany jako bezrobotny albo poszukujący pracy, jak nie przyjdzie to wszczęcie, 50%, umorzenie bo już jest decyzja wydana kiedyś i pozostaje w mocy, następnie cepik proukratura, starostwo.
do aGa111
a jeżeli go wezwę i przyjdzie okaże się, że odmówił np. bo mu praca nie odpowiadała i nigdzie nie pracuje, mam go zobowiązać do rejestracji jako poszukujący pracy? I znowu 7 dni i dalej jeżeli się nie zarejestruje to wszczęci, umorzenie i prokuratura CEPIK ? A CO jeżeli się zarejestruje jako poszukujący pracy? i co dalej????
Do agnieszka76. Myślę, że w tej sytuacji nie można zastosować art. 5a ust. 2, ponieważ dłużnik przyszedł jednak na wywiad. W tej sytuacji obstawiałabym najbardziej wersję aGa111. Mam tylko wątpliwości co do tego wszczęcia postępowania w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się, bo przecież decyzja już jest wydana i pozostaje w mocy. Mnie kiedyś kobieta z SKO powiedziała, że wszczęcie postępowania robić dopiero po tym jak uzyskam odpowiedź od komornika czy dłużnik płacił 50%. Może pominąć to wszczęcie i zrobić tak:
1. wezwanie do zarejestrowania się jako bezrobotny/poszukujący pracy lub do dostarczenia umowy
2. jeśli tego nie dopełni, pismo do komornika czy płacił 50%
3. Jeśli nie płacił mamy potwierdzenie, że nie ma podstaw do uchylenia obowiązującej decyzji i wtedy wniosek do prokuratury, CEPIK, ewentualnie starostwo
4. Info do komornika i OWW o podjętych działaniach.
Co myślicie?