jakie wydatki do czynszu

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: jakie wydatki do czynszu

Post autor: Maxima »

:-) pisze: 23 sie 2023, 14:30
Maxima pisze: 23 sie 2023, 14:07
iza83 pisze: 23 sie 2023, 12:14 Ale wszystkie wydatki są w czynszu tylko doliczam chyba wydatki za brak gazu, co i centralnie ciepłej wody?
Ale do gminnego przyrównujesz SAM czynsz a nie wodę czy śmieci. Więc musisz miec wydatki "rozbite" przez zarządcę.
Dopiero wtedy możesz doliczysz wydatki ryczałtowe za brak CO, CCW i gazu
a jeżeli w umowie jest zapisane, że opłaca czynsz właścicielowi 800 zł i nic więcej...
A Ty jesteś po to, aby wyjasnić sprawę. Zapytasz o rachunki za wodę i śmieci. Usłyszysz, ze to jest w czynszu wiec masz obowiązek wezwać do wyjasnienia i "rozbicia czynszu" na poszczególne opłaty.
Jesli nie dopytasz o rachunki to narażasz się na oskarżenie, ze nie poinformowałaś petenta jakie wydatki nalezy zaliczyć do dodatku. Powie, ze nie wiedział. Przyrównasz do czynszu i nie doliczysz wody i śmieci... bo?
iza83
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: iza83 »

Dlatego chcę to dobrze zrobić tzn. przyrównać czynsz do stawki gminnej i doliczyć wydatki za wodę i śmieci a nie zostawić tylko sam czynsz przyrównany do stawki gminnej. Ale czy wodę też do gminnej stawki porównać?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Maxima pisze: 23 sie 2023, 14:38
:-) pisze: 23 sie 2023, 14:30
Maxima pisze: 23 sie 2023, 14:07
iza83 pisze: 23 sie 2023, 12:14 Ale wszystkie wydatki są w czynszu tylko doliczam chyba wydatki za brak gazu, co i centralnie ciepłej wody?
Ale do gminnego przyrównujesz SAM czynsz a nie wodę czy śmieci. Więc musisz miec wydatki "rozbite" przez zarządcę.
Dopiero wtedy możesz doliczysz wydatki ryczałtowe za brak CO, CCW i gazu
a jeżeli w umowie jest zapisane, że opłaca czynsz właścicielowi 800 zł i nic więcej...
A Ty jesteś po to, aby wyjasnić sprawę. Zapytasz o rachunki za wodę i śmieci. Usłyszysz, ze to jest w czynszu wiec masz obowiązek wezwać do wyjasnienia i "rozbicia czynszu" na poszczególne opłaty.
Jesli nie dopytasz o rachunki to narażasz się na oskarżenie, ze nie poinformowałaś petenta jakie wydatki nalezy zaliczyć do dodatku. Powie, ze nie wiedział. Przyrównasz do czynszu i nie doliczysz wody i śmieci... bo?
co innego gdy zarządca wydatki potwierdza...a co innego gdy mamy lokal wynajmowany i jest umowa z właścicielem lokalu, to z niej mają wynikać jakie wnioskodawca ponosi wydatki za lokal...na szkoleniu powiedziano...jeżeli jest czynsz tylko w umowie najmu.. i nic o wydatkach innych tylko czynsz obniżam do zasobów gminy i koniec...natomiast jesli czynsz i oprócz czynszu inne wydatki wtedy czynsz obniżam do zasobów gminy i doliczam pozostałe wydatki, które są wydatkami zgodnie z ustawą dm. To zarządca czy własciciel lokalu określa wydatki ponoszone przez wnioskodawcę, ja nie jestem od wyliczenia czy mówienia za co najemca jeszcze ponosi wydatki. Bo być może właścicielowi płaci tylko 800 zł a właściciel sam opłaca resztę rachunków...hmmm tylko o to mi chodzi.
Maxima
VIP
Kontakt:

iza83 pisze: 23 sie 2023, 14:43 Dlatego chcę to dobrze zrobić tzn. przyrównać czynsz do stawki gminnej i doliczyć wydatki za wodę i śmieci a nie zostawić tylko sam czynsz przyrównany do stawki gminnej. Ale czy wodę też do gminnej stawki porównać?
Nie. Tylko czynsz
Naska
Stażysta
Zajmuję się: DW DO
Kontakt:

Post autor: Naska »

a czy bierzecie jakieś potwierdzenie, że czynsz jest zapłacony jeżeli jest to od prywatnej osoby? czy poprostu zarządca potwierdza te wydatki na oświadczeniu?
Maxima
VIP
Kontakt:

iza83 pisze: 23 sie 2023, 14:19 Tak to już rozumiem ale dziś się dowiedziałam też, że inni przyrównują też wodę do stawki gminnej???
większej bzdury nie słyszałam. Masz coś takiego w ustawie?
ODPOWIEDZ