jestem OWD - podanie dłuznika o raty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 cze 2017, 8:25

Witam.
Mam pytanie ,czy miał moze ktos podobny przypadek jestem OWD - dłużnik złożył mi podanie o rozłożenie na raty wypłacanych świadczeń z FA i umorzenie odsetek. Będąc OWD nie mam wiedzy ile mam on zaległości, napisałam do OWW i Komornika oraz do pracownika socjalnego o przeprowadzenie wywiadu.czy dobrze wszystko robię , czy moze jeszcze gdzieś powinnam wystąpić z zapytaniem???
DARIA GOPS 2
Stażysta
Od: 29 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 30 cze 2017, 8:40

moim zdanie bardzo źle, dłuznik napisał podanie o rozłożenie na raty więc nie ma tu mowy o rozpatrywaniu podania w oparciu o art. 30 ust. 1 ustawy więc nie jesteś organem właściwym i prześlij podanie dłuznika do OWW
1. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 kolejność zaspokajania należności z egzekucji od dłużnika alimentacyjnego, ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, w łącznej wysokości:
1) 30 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
2) 50 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
3) 100 %, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.
2. Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
3. Umorzenie należności następuje w drodze decyzji
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 30 cze 2017, 8:50

Dzieki wielki , doczytałam , faktycznie zrobiłam źle , jeszcze raz dzięki :)
DARIA GOPS 2
Stażysta
Od: 29 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x