Witam, mam wszczęcie postępowania w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się - dłużnik odebrał, zgłosił się do ośrodka, przeprowadziłam wywiad i zobowiązałam go do zarejestrowania się w pracy- minął już miesiąc i dalej nie mam odpowiedzi, co mam dalej robić? Znowu wszczęcie czy mogę od razu do komornika czy robił wpłaty i potem do prokuratury? W aktach mam decyzje o uznaniu za dłużnika ważną z roku 2015? Proszę o podpowiedź co i jak po kolei. Dzięki
Poprzednią decyzję masz w mocy więc zrobisz wszczęcie i będziesz musiała je umorzyć. Ostatnio byłam na dwóch szkoleniach: na jednym było, że właśnie trzeba wszcząć postępowanie jeżeli sytuacja uległa zmianie po czym umorzyć postępowanie, a następnie Prokuratura i CEPiK. Na drugim szkoleniu dowiedziałam się, że wszczęcie jest niepotrzebne tylko po prostu robić Prokuraturę i CEPiK jeżeli sytuacja uległa zmianie.
No z tego jasno wynika, że nic mamy dalej nie robić. Tylko wychodzi na to, że np. w 2014 roku wydałam decyzję, prawka nie miał, dostałam odmowę wszczęcia dochodzenia i dłużnik może spać spokojnie.