jeszcze raz stały! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 kwie 2021, 11:03

decyzja przedłużająca zasiłek stały(COVID) wydana w marcu 2021
nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności z 17 marca 2021
do ośrodka dostarczone 4 kwietnia
nowa decyzja na stały od ???
-od 18 marca
- od daty uprawomocnienia sie orzeczenia
- od kwietnia
- jak praktyka u Was
dzięki
kk321
Praktykant
Od: 24 kwie 2020, 9:29
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 15 kwie 2021, 11:13

u mnie od 1 kwietnia
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 15 kwie 2021, 11:26

od 1 kwietnia
axn5
Stażysta
Od: 07 maja 2015, 9:27
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2021, 12:20

Według mnie również od 01 kwietnia br. Sama tak praktykuję.
Larysa
Praktykant
Od: 02 mar 2020, 15:44
Zajmuję się: PS

Napisano: 15 kwie 2021, 12:21

Jeśli mogę "swoje 5 groszy" osoba już ma przyznany, wiec praktycznie się nic dla niej nie zmienia.
Inaczej jest w naszym przypadku ( czyli OPS). Każde orzeczenie/decyzja ma czas uprawomocnienia i każdy adresat decyzji ma prawo do odwołania, więc:
- ja bym odczekała dwa tygodnie od daty wydania orzeczenia (na uprawomocnienie i następny dzień były datą wydania mojej decyzji),
- jeśli osoba informuje mnie, że nie odwoła się od orzeczenia ( w czasie kiedy jeszcze może), biorę pisemne oświadczenie i z datą oświadczenia wystawiam decyzję.

Ale to moja praktyka. :D
Emikape
Praktykant
Od: 16 mar 2021, 8:49

Napisano: 15 kwie 2021, 12:27

Emikape pisze:
15 kwie 2021, 12:21
Jeśli mogę "swoje 5 groszy" osoba już ma przyznany, wiec praktycznie się nic dla niej nie zmienia.
Inaczej jest w naszym przypadku ( czyli OPS). Każde orzeczenie/decyzja ma czas uprawomocnienia i każdy adresat decyzji ma prawo do odwołania, więc:
- ja bym odczekała dwa tygodnie od daty wydania orzeczenia (na uprawomocnienie i następny dzień były datą wydania mojej decyzji),
- jeśli osoba informuje mnie, że nie odwoła się od orzeczenia ( w czasie kiedy jeszcze może), biorę pisemne oświadczenie i z datą oświadczenia wystawiam decyzję.

Ale to moja praktyka. :D
a jeszcze w nawiązaniu do powyższego pamiętajmy ze decyzja COVID-19 ma zawierać zapis: "że do dnia "dostarczenia" orzeczenia ( z wskazaniem na KPA) lub 60 dni po ustaniu pandemii......" a przy dostarczeniu orzeczenia zmieniam tylko decyzję w tym zapisie i części dotyczącej terminu zgodnie z orzeczeniem.
Emikape
Praktykant
Od: 16 mar 2021, 8:49

Napisano: 15 kwie 2021, 14:30

mnie się wydaje ze raczej do dnia wydania, no ale co z uprawomocnieniem się decyzji :(
upływa w terminie od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.
kk321
Praktykant
Od: 24 kwie 2020, 9:29
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 19 kwie 2021, 14:33

Podobna sprawa, nie wiem co zrobić: klient miał przedłużony zasiłek stały z ustawy o tarczy od 01.02.2021 z zapisem "nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności", 23.03.2021 zostało wydane nowe orzeczenie ale o stopniu lekkim. Klient dostarczył je 12.04.2021 i złożył od niego odwołanie. Czy wypłacam nadal stały? Czy nie wypłacam, wszczynam postępowanie i zawieszam je do czasu dostarczenia orzeczenia z Wojewódzkiego Zespołu..? I co wtedy ze składką na ubezpieczenie zdrowotne?
asiaj
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 12:48

Napisano: 20 kwie 2021, 9:18

asiaj pisze:
19 kwie 2021, 14:33
Podobna sprawa, nie wiem co zrobić: klient miał przedłużony zasiłek stały z ustawy o tarczy od 01.02.2021 z zapisem "nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności", 23.03.2021 zostało wydane nowe orzeczenie ale o stopniu lekkim. Klient dostarczył je 12.04.2021 i złożył od niego odwołanie. Czy wypłacam nadal stały? Czy nie wypłacam, wszczynam postępowanie i zawieszam je do czasu dostarczenia orzeczenia z Wojewódzkiego Zespołu..? I co wtedy ze składką na ubezpieczenie zdrowotne?
Wypłacasz zasiłek stały do czasu uzyskania ostatecznego orzeczenia, niczego nie wszczynasz, niczego nie zawieszasz. Ze względu na złożone odwołanie sprawa jest cały czas w toku, więc orzeczenie powiatowego zespołu nie stało się orzeczeniem ostatecznym i nie weszło do obrotu prawnego. Dlatego nie może stanowić podstawy dalszych rozstrzygnięć w sprawie osoby zainteresowanej. Wobec powyższego - decyzja przedłużona zgodnie z ustawą covidową zachowuje ważność, a świadczenie uzyskane na jej podstawie powinno być w dalszym ciągu wypłacane (i odprowadzana składka zdrowotna) do zakończenia postępowania odwoławczego, a nawet późniejszego – sądowego, jeżeli taka sytuacja będzie miała miejsce.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 20 kwie 2021, 15:38

Bardzo dziękuję temu z Łopieki za informację :)
asiaj
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 12:48

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x