korzystac moze matka ojciec bez wzgledu na to czy sa po slubie czy nie i czy sa rozwiedzeni,
dokumenty tylko do wgladu i tyle
anetag pisze:Ja mam to samo co Ewalu plus fundusz alimentacyjny, postępowanie wobec dłużników i egzekucjęewalu pisze:gościu śr to:Gość pisze:Kto się tym zajmuje? Pracownicy socjalni czy osoby zatrudnione w świadczeniach rodzinnych?
Nie ogarniam tego.
Mały Ośrodek.
W "pomocy społecznej" jest "cała" pomoc, projekty unijne, dodatki mieszkaniowe, świadczenia zdrowotne - 90 dni, asystenci rodzinni, niebieska karta...
W świadczeniach rodzinnych świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny.
1. zasiłek rodzinny + 7 dodatków ( robota cały rok bo urodzenie dziecka, bo urlop wychowawczy, bo kształcenie .. etc.
2. zasiłek pielęgnacyjny ( do 16 rż, powyżej 16 z umiarkowanym, ze znacznym i dla osób, które ukoń. 75 r.ż. )
3. świadczenie pielęgnacyjne
4. pomoc rządowa
5. specjalny zasiłek opiekuńczy
6. zasiłek dla opiekuna ( wyrównanie + bieżące )
7. jednorazowa zapomoga z t. urodzenia dziecka od 1.01.2013 z dochodem )
i teraz pkt nr 8 - karta dużej rodziny
Mam podobnie Pani nie ma rozwodu ze swoim mężem, z którym ma 3 dzieci (dwoje mieszka z nią a najstarsza córka z babką) żyje z facetem, który jest rozwiedziony też ma 3 dzieci z czego 1 jest z nim a pozostała 2 z byłą żoną. No i jest 7 dziecko wspólne jego i konkubiny, i komu w takim przypadku dawać kdr?Alka pisze:Hej mam pytanie. Kobieta - matka 5 dzieci chce złożyć wniosek o kdr. 4 dzieci ma z jednym Panem - byłym mężem i ostatnie 5 z Panem, z którym teraz żyje czy jemu też dalibyście kdr?