wczoraj WSA oddaliło moją skargę odnośnie przyznania ŚP na mojego głęboko upośledzonego pasierba, którym opiekuję się od 10 lat. Dla przypomnienia: OPS I SKO wydało decyzję odmowną, ponieważ matka żyje i nie została pozbawiona władzy rodzicielskiej. Nie utrzymuje kontaktów z synem od 21 lat. Mój mąż ojciec dziecka ma znaczny stopień. Sąd w uzasadnieniu kilkakrotnie podkreślił, że jako macocha nie jestem zobowiązana do alimentacji, udało mi się wtrącić, że jestem na podst art.144 KRiO i nawet OPS i SKO nie miało co do tego wątpliwości. Jednak sędzia powiedział, że to jest uzasadnienie i nie będziemy tu polemizować. W ciągu 7 dni muszę złożyć wniosek o odpis wyroku wraz z uzasadnieniem, czy to jest odpłatne? Czy są jeszcze jakieś inne koszty sądowe? Nie chciałabym niczego przeoczyć, a wczoraj w nerwach nie pomyślałam nawet żeby o to zapytać. Proszę o pomoc.
no właśnie też tak czytałam, ale czytałam także że jeżeli sprawy dotyczą opieki i pomocy społecznej są zwolnione z kosztów z mocy ustawy. Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć?
pewnie wam o to chodzi:
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 16 grudnia 2003 r.
w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi
(Dz. U. z dnia 24 grudnia 2003 r.)
§ 3. Wpis od skargi kasacyjnej oraz od skargi o wznowienie postępowania wynosi połowę wpisu od skargi, nie mniej jednak niż 100 zł.
§ 4. Wpis stały od wniosku o wszczęcie postępowania, bez względu na przedmiot sprawy, wynosi 100 zł.