Witam,
mam pytanie odnośnie prowadzenia składnicy akt. Przejęłam ją teraz w OPS i jest ogrom dokumentów do brakowania i archiwizowania. Do tej pory przede mną odbyły się dwa brakowania w 2005 i 2014 i mam odpowiedzi z AP, z których wynika, że niektóre pozycje wyłączyli z brakowania i zmienili im kategorię archiwalną, np. jedną pozycję zmienili z kat. B na kat. A, a drugą z B10 na BE10 i oczywiście te dokumenty zostały w składnicy, nie uległy brakowaniu. Teraz jednak archiwizuję dokumenty z późniejszych lat i nie wiem jaką kategorię nadać pozycjom o tym samym numerze - czy jeśli AP podczas tamtego brakowania zmieniło kategorię danej pozycji, to powinna ona zostać ona zmieniona w JRWA ośrodka i te dokumenty z następnych lat powinny mieć już tę zmienioną kategorię, czy kategorię według JRWA?
kategoria archiwalna
-
- Praktykant
- Zajmuję się: składnica akt w GOPS
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracą socjalną, dodatkami mieszkaniowymi i niebieskimi kartami
- Kontakt:
Re: kategoria archiwalna
W Archiwum Państwowym w Suwałkach dowiedziałam się, że archiwizuję, brakuję zawsze zgodnie z obecnie obowiązującymi dla mojej jednostki przepisami.
Nieważne co było, jakie nadano kiedyś numery danej sprawie - teraz biorę pod uwagę to, co aktualnie obowiązuje.
Nieważne co było, jakie nadano kiedyś numery danej sprawie - teraz biorę pod uwagę to, co aktualnie obowiązuje.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: kategoria archiwalna
Ja dopytałabym w AP czy na pewno składnice akt mają kategorię A i BE, te kategorie mają archiwa. Jesli chodzi o brakowanie to w naszym AP była info, że numeracje wpisujemy wg obowiązującego numeru w jrzwa natomiast kat B wg obecnych przepów. Np zasiłki stałe kiedyś miały numer np w 2012 roku nr 4225 i B5, teraz mają numer np 6112 i kat B10. Wpisując do brakowania wpisuję nr stary 4225 ale kat B już po nowemu czyli B10.
Oprócz kategoria archiwalna - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Ubezpieczenie
Gus z14
Zasiłek stały, nienależnie wypłacone świadczenie
Usługi opiekuńcze a pobyt w dps
świadczenie wspierające a usługi opiekuńcze
okresowy w poczet stałego po 60 dniach
zasiłek okresowy - dochód
Dwa zasiłki stałe w rodzinie
odpłatność dps
Ustalenie dochodu
Dodano możliwośc wyciągnięcia wskazników w module CUS firmy Sygnity
Przedłużenie z. stałego po terminie ważności decyzji
dodatkowe 10 dni urlopu jak liczyć?
Darmowe obiady z MOPS, jaki dochód dla samotnej osoby?
dzialaność gospodarcza a dochód?
SUO