KDR dla doroslej niepelnosprawnej - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 mar 2024, 10:24

Witam.
Trafił do mnie wniosek o KDR kobiety (ma dwoje dzieci, niepełnosprawność umiarkowaną od urodzenia). Twierdzi, że należy jej się KDR, bo jest jednym z trojga dzieci rodziców, którzy kartę posiadają, a jej się należy jako ich niepełnosprawnemu dziecku. Czy ktoś mial taki przypadek? Czy ja o czymś nie wiem? ... Bardzo proszę o pomoc
zielinka
Stażysta
Od: 25 paź 2016, 21:46
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2024, 10:31

Karta się jej nie należy, bo na dzień złożenia wniosku nie ma co najmniej trojga dzieci spełniających warunki ustawy. Często mam takie przypadki, a wynika to z błędnego przekazu w mediach, że karta należy się bezterminowo dziecku z orzeczeniem o stopniu umiarkowanym lub znacznym. Kiedyś nawet pisałem w tej sprawie o sprostowanie artykułu, który pojawił się na interia.pl

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 20 mar 2024, 12:14

A co zrobić jeśli dziewczyna ma wydana kartę od dziecka, skończyła już naukę, ale ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym, więc wydałam jej na czas ważności orzeczenia. Czy jeśli wyjdzie za mąż i przyjdzie zmienić dane lub przedłużyć kartę na nowe orzeczenie to wydaję jej dalej kartę? Chociaż pozostawanie na utrzymaniu rodziców jest już mocno dykusyjne?
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 20 mar 2024, 12:45

LuuLane pisze:
20 mar 2024, 12:14
A co zrobić jeśli dziewczyna ma wydana kartę od dziecka, skończyła już naukę, ale ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym, więc wydałam jej na czas ważności orzeczenia. Czy jeśli wyjdzie za mąż i przyjdzie zmienić dane lub przedłużyć kartę na nowe orzeczenie to wydaję jej dalej kartę? Chociaż pozostawanie na utrzymaniu rodziców jest już mocno dykusyjne?
I to jest bardzo dobre pytanie, bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi oraz jasnych przepisów i będzie to zależne od interpretacji. Jedni powiedzą nie przedłużać, bo faktycznie tworzy nową rodzinę i nie jest już na utrzymaniu rodziców (choć są wyroki,w których zawarcie małżeństwa nie zawsze jest jednoznaczne, że dziecko nie jest już na utrzymaniu rodzica), inni zaś stwierdzą, że nowelizacja ustawy od 2019 wprowadziła zapis w art. 4 ust. 1 ustawy o KDR: Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek.. Występuje tam alternatywa (spójnik lub) co oznacza, że wystarczy spełnić jeden z warunków. Dodatkowo prawo do posiadania Karty przysługuje dziecku bez ograniczeń wiekowych - w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności. Trochę te zapisy ustawy są czasem rozbieżne w różnych miejscach, co pozwala na nadinterpretację przepisów. No cóż trzeba czekać albo na jakieś orzeczenia sądów albo doprecyowanie zapisów ustawy, tak jakby chociażby z tym rodzicem trojga dzieci [czy nie można by było jasno w ustawie zapisać przez kogo rozumie się rodzica (rodzic co najmniej trojga dzieci) a przez kogo małżonka - wprawdzie w interpretacji ministerstwa jest to wytłumaczone - jednak w rzeczywistości wiemy jak to wygląda i jak interpretują to wyroki sądów).

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x