Kdr dla rodzicny zastępczej z Ukr - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 18 mar 2024, 9:13

Mam rodzinę dwójka rodziców i dwoję dzieci do 18 rż. zabrali w rodzinę zastępcza ( wg postanowienia sądu tymczasowa rodzina zastępcza) dziecko ze statutem ukr (tylko) - dziecko w wieku 17 lat.
Komu przyznąć kdr ? tylko rodzicom ?
Ktoś podpowie ?
Dziękuję :)
ORA
Stażysta
Od: 17 sty 2018, 16:49
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 19 mar 2024, 14:44

to jest rodzina zastępcza czy opiekun tymczasowy na podstawie ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy z 2022?
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 19 mar 2024, 15:02

w postanowieniu z sądu mam powołanie tymczasowej rodziny zastępczej dla dziecka z UKR
ORA
Stażysta

Napisano: 20 mar 2024, 9:12

i to jest dobra zagwozdka...
zgodnie z ustawą KDR: dziecko – przez które rozumie się także dziecko, nad którym rodzic sprawuje rodzinną pieczę zastępczą, oraz osobę przebywającą w dotychczasowej rodzinie zastępczej albo w rodzinnym domu dziecka, o której mowa w art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej

przechodząc do art. 37, co prawda chodzi o ust. 2 i dotychczasową pieczę zastępczą, ale:
1. Objęcie dziecka jedną z form pieczy zastępczej następuje na okres nie dłuższy niż do osiągnięcia pełnoletności.
2. Osoba, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, może przebywać w dotychczasowej rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka, placówce opiekuńczo-wychowawczej albo regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej za zgodą odpowiednio rodziny zastępczej, prowadzącego rodzinny dom dziecka, dyrektora placówki opiekuńczo-wychowawczej albo dyrektora regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25. roku życia, jeżeli:
1)uczy się w szkole;
2)uczy się w uczelni;
3)uczy się u pracodawcy w celu przygotowania zawodowego;
4)uczy się na kursach, jeżeli ich ukończenie jest zgodne z indywidualnym programem usamodzielnienia;
5)legitymuje się orzeczeniem o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności.

art. 39
1. Formami rodzinnej pieczy zastępczej są:
1) rodzina zastępcza:
a) spokrewniona,
b) niezawodowa,
c) zawodowa, w tym zawodowa pełniąca funkcję pogotowia rodzinnego i zawodowa specjalistyczna;
2) rodzinny dom dziecka.

art. 109 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego natomiast mówi:
§ 2. Sąd opiekuńczy może w szczególności:
5) zarządzić umieszczenie małoletniego w rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka albo w instytucjonalnej pieczy zastępczej albo powierzyć tymczasowo pełnienie funkcji rodziny zastępczej małżonkom lub osobie, niespełniającym warunków dotyczących rodzin zastępczych, w zakresie niezbędnych szkoleń, określonych w przepisach o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej albo zarządzić umieszczenie małoletniego w zakładzie opiekuńczo-leczniczym, w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym lub w zakładzie rehabilitacji leczniczej.

z tego co rozumiem, a nie mam za bardzo styczności z tymi procedurami, tymczasowa rodzina zastępcza jest często na czas trwania postępowania o zostanie rodziną zastępczą - tyle, że trzeba przejść szkolenia i kwalifikacje, a ze względu na dobro dziecka nie czeka się na to, tylko umieszcza w tej docelowej rodzinie na czas trwania postępowania?

powiem szczerze, że to pytanie do radcy prawnego, choć ja bym się chyba przychyliła do przyznania? a jest jakiś okres tej opieki w postanowieniu?
rikli
Referent

Napisano: 20 mar 2024, 9:31

nie ma żadnych dat podanych do kiedy bedzie w tej rodzinie ale to "dziecko" na kilka miesięcy bedzie pełnoletnie.
podejrzewam że te postanowienie sądu wynika z chęci złożenia na to dziecko dodatkowych świadczeń typu "300"
skłoniłabym sie przyznać kdr rodzicom w sumie jest to czas jak pod opieką maja troje dziecie i je wychowują.
tylko zastanawia mnie co z dziećmi ? im też przyznać? trójka jest do 18 rż ale jedno z dzieci ma tylko status ukr ( choć rodzice wnioskują tylko na siebie)
ORA
Stażysta

Napisano: 22 mar 2024, 9:58

wiem, że różne gminy w różny sposób postępują w przypadku takich rodzin, gdzie jedno z dzieci nie ma pobytu albo ma pobyt na zapisach niewymienionych w ustawie, ale np. ja bym pewnie przyznała rodzicom i dwójce dzieci, bo rodzina spełnia warunki z art. 4
ale to jest właśnie na tyle niejasne w całej tej sytuacji, że i tak bym chyba poradziła się prawnika :?
rikli
Referent

Napisano: 07 mar 2025, 10:58

Witam,

czy autor wątku mógłby się podzielić informacją jak się ta sprawa zakończyła ?

Mam podobną sytuację, kiedy dziecko tylko ze statusem UKR tymczasowo zostało umieszczone w pieczy zastępczej u Polskiej rodziny, też bez daty "do kiedy" i w sumie ma trójkę dzieci (jedno swoje biol., jedno polskie w pieczy, też nomen omen tymczasowej, i to jedno ukraińskie w pieczy tymczasowej), ale jak dla mnie jak nie dostarczy papierów o których mowa w art. 5 pkt. 2 ustawy, to karty dam tylko rodzicom.
Archideus
Praktykant
Od: 18 sty 2024, 13:34
Zajmuję się: Decyzje pot. prawo doświadczeń zdrowotnych, KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x