Rodzina zastępcza - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 mar 2024, 10:19

Witam, mam pytanie. Pani X złożyła wniosek na 2 swoich dzieci i jedno, które ma w rodzinie zastępczej. Jest mężatką. Czy mąż pomimo, że tylko Ona ma w rodzinie zastępczej siostrę i na nią jest wydane Postanowienie sądu otrzyma KDR. Wydaje mi się, że nie bo On ma tylko 2 dzieci. Poza tym, we wniosku zaznaczyła, iż ta siostra , którą ma w rodzinie zastępczej zamieszkuje gdzie indziej, czy powinnam przekierować tego członka rodziny do właściwej gminy, która się tym powinna zająć. Nigdy nie miałam takiej sytuacji, nawet nie wiem jak to w systemie zrobić?
look123
Stażysta
Od: 14 sty 2019, 12:09
Zajmuję się: PS

Napisano: 14 mar 2024, 10:35

Witam,

karta jak najbardziej należy się mężowi z opcji małżonka rodzica. Rozumiem, że wszystkie dzieci są do 18 roku życia? W Twojej gminie rozpatrujesz wniosek dla członków rodziny zamieszkujących w Twojej gminie, natomiast w stosunku do tego dziecka mieszkającego w innej gminie należy powiadomić wnioskodawczynię zgodnie z art. 66 kpa (zawiadomienie) , że wniosek należy złożyć w gminie właściwej ze względu zamieszkania tego członka rodziny.

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 14 mar 2024, 11:35

Dwoje dzieci są do 18 roku życia, a trzecie w rodzinie zastępczej powyżej 18 r. ż, ale się uczy. Tylko, że to które jest w rodzinie zastępczej, jasno i wyraźnie wynika z Postanowienia Sądu, że przebywa w rodzinie zastępczej spokrewnionej ustanowionej w osobie Wnioskodawcy, a nie obojga małżonków.
look123
Stażysta

Napisano: 14 mar 2024, 11:49

look123 pisze:
14 mar 2024, 11:35
Dwoje dzieci są do 18 roku życia, a trzecie w rodzinie zastępczej powyżej 18 r. ż, ale się uczy. Tylko, że to które jest w rodzinie zastępczej, jasno i wyraźnie wynika z Postanowienia Sądu, że przebywa w rodzinie zastępczej spokrewnionej ustanowionej w osobie Wnioskodawcy, a nie obojga małżonków.
Nie ma to znaczenia, gdyż skorzysta z opcji małżonka rodzica.
lukas19861
Referent

Napisano: 15 mar 2024, 13:13

lukas19861 pisze:
14 mar 2024, 10:35
Witam,

karta jak najbardziej należy się mężowi z opcji małżonka rodzica. Rozumiem, że wszystkie dzieci są do 18 roku życia? W Twojej gminie rozpatrujesz wniosek dla członków rodziny zamieszkujących w Twojej gminie, natomiast w stosunku do tego dziecka mieszkającego w innej gminie należy powiadomić wnioskodawczynię zgodnie z art. 66 kpa (zawiadomienie) , że wniosek należy złożyć w gminie właściwej ze względu zamieszkania tego członka rodziny.

Pozdrawiam

Mam jeszcze pytanie czy ten wniosek, a konkretnie tą jedną kartę osoby, która przebywa w innej gminie powinnam przesłać do innej jednostki przez system SI KDR. Wysłanie tego wniosku powinno odbyć się z systemu SI KDR? Czy wydać tylko KDR dla członków przebywających na terenie naszej gminy, a dla członka nie zamieszkującego na terenie naszej gminy wysłać do Wnioskodawcy tylko zawiadomienie o złożeniu wniosku w gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania?
Dziękuję za pomoc, nie miałam jeszcze takie sytuacji.
P.S. Co zawrzeć w tym zawiadomieniu?
Pozdrawiam
look123
Stażysta

Napisano: 15 mar 2024, 13:24

Nie wysyłasz wniosku do innej gminy. W tym przypadku rozpatrujesz dla członków rodziny mieszkających "u Ciebie", a dla tego jednego bez rozpatrzenia. Wówczas pojawi się komunikat (niewłaściwa gmina) i wtedy w dokumentach wygenerujesz zawiadomienie z art. 66 kpa, w którym wybierasz adres gminy właściwej, gdzie należy złożyć wniosek. Takie zawiadomienie przesyłasz do wnioskodawcy.

Pozdrawiam
lukas19861
Referent

Napisano: 15 mar 2024, 13:39

Fajnie, że są jeszcze takie pomocne osoby.

Dziękuję jeszcze raz.
Pozdrawiam
look123
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x