Czy w przypadku jeśli dziecko (14 lat) posiada orzeczenie o niepełnosprawności do 16 roku życia- do 2016 jest ono brane pod uwagę czy kartę przyznaje się do ukończenia 18 r.ż. tj. do 2018, bo wg ustawy karta przyznawana jest do końca orzeczenia w przypadku osób pow. 18 r.ż. jeśli ktoś posiada umiarkowany lub znaczny st. niepełnosprawności. Czyli w moim przypadku nie powinnam brać w ogóle tego orzeczenia pod uwagę?
ja w takim przypadku wzięłam datę korzystniejszą dla dziecka tj. do 18 r.ż. Napisałam sobie tylko na wniosku notatkę, że przyjęto korzystniejsze rozwiązanie dla osoby i tyle
No właśnie do tego ciagle też nawiązuje w swoim poście, tylko ze pomysl o tym dziecku, czy wiadomos cos na ten temat czy to dziecko wyleczy sie z tego czy tylko termin mu przedłuzaja, bo byc moze bedzie tak,ze to dziecko bedzie niepelnosprawne do konca zycia a w koncu uzyska odpowiedni wiek i dostanie orzeczenie z bezterminowym terminem waznosci, a wtedy powinien dostac bezterminowo. Nawet jesli przyznamy mu tylko do 18 roku zycia, a co wtedy jesli stanie sie tak ze mu wygasnie po 18 roku zycia i juz nie bedzie mogl sie o to starac? oczywiscie w przypadku gdy ma starsze od Siebie rodzenstwo i one nie postanowia sie uczyc?
w rozporządzeniu nie ma mowy na temat "orzeczenia o niepełnosprawności" tylko "orzeczenie o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności", które uzyskuje się po 16 r.ż., ponadto jest wyraźnie napisane, że na okres ważności tegoż orzeczenia wydaje się kartę osobom, które ukończyły 18 r. ż., osobom poniżej 18 r.ż. wydaje się na podstawie aktów urodzenia, w systemie wpisanie nr pesel automatycznie określa termin ważności karty.