jak przyznac kartę - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 lip 2014, 10:48

wniosek o kartę dużej rodziny złożył tatuś który ma 2 dzieci z małżeństwa obecnie zyje w konkubinacie i ma 1 dziecko. 2 dzieci nie zamieszkuje z nim (inne gmina) czy ja moge przyznac karte dla tych dzieci równiez w moim ośrodku? czy tylko dla ojca i tego 1 dziecka z konkubinatu? prosze o pomoc
Kara

Napisano: 17 lip 2014, 11:02

moim zdaniem możesz przyznać KDR tylko na dziecko z konkubinatu.
ps. konkubinie nie możesz wydać karty
Gość

Napisano: 17 lip 2014, 14:47

może ktoś się jeszcze wypowie co z ta 2 dzieci z małżeństwa?
Kara

Napisano: 18 lip 2014, 7:54

Moim zdaniem można przyznać kartę panu jak również trójce dzieci których jest ojcem, ale od innej gminy w której zamieszkuje dwójka dzieci tego pana z poprzedniego związku wziąć zaświadczenie o tym że nie korzystają tam z karty dużej rodziny. Konkubinie tego pana karta rodziny oczywiście nie przysługuje bo jest ona matką tylko jednego dziecka.
ops39

Napisano: 18 lip 2014, 9:03

Jeżeli członkowie rodziny wielodzietnej mają miejsca zamieszkania w różnych gminach, wówczas, każdy z nich składa wniosek w gminie właściwej dla swojego miejsca zamieszkania podając jednocześnie dane pozostałych członków rodziny (chyba że dane pozostałych członków rodziny wielodzietnej zawarte są w systemie, za pomocą którego gmina zamawia Karty Dużej Rodziny np. w przypadku, gdy pozostali członkowie rodziny wielodzietnej złożyli wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny w innych gminach). Zatem np. w sytuacji, gdy rodzic trojga dzieci, które mają miejsce zamieszkania w innej gminie,
złoży wniosek o przyznanie mu Kar ty Dużej Rodziny i we wniosku tym wskaże swoje dzieci, wówczas gmina właściwa dla zamieszkania tego rodzica powinna zamówić wydruk Karty Dużej Rodziny dla tego rodzica i nie zamawiać wydruku Kart Dużej Rodziny dla jego dzieci.
ebk

Napisano: 18 lip 2014, 9:35

czyli jeśli jestem gminą gdzie mieszkają dzieci z poprzedniego związku, wklepuję do systemy tatę, dzieci z poprzedniego związku, jedno z obecnego związku, a zamawiam karty tylko dla dzieci z mojej gminy tak? A tato mi oświadcza, że ma już kartę dla siebie i najmłodszego dziecka z gminy, w której mieszka. Dobrze myślę?
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2014, 13:08

ebk napisał :
"Jeżeli członkowie rodziny wielodzietnej mają miejsca zamieszkania w różnych gminach wówczas, każdy z nich składa wniosek w gminie właściwej dla swojego miejsca zamieszkania podając jednocześnie dane pozostałych członków rodziny ..."
Jak to się ma do definicji rodziny z ustawy o pomocy społecznej . WSPÓLNE ZAMIESZKIWANIE . TO CHYBA NIE SĄ JUŻ RODZINĄ WIELODZIETNĄ . COŚ TU NIE GRA :(
:?: :?: :?:
gość123456

Napisano: 18 lip 2014, 13:13

w wyjaśnieniach na stronie ministerstwa jest, że nie muszą wspólnie zamieszkiwać. Dziecko może mieć 24 lata, studiować i mieszkać w innym mieście ale wciąż tworzy jedną rodzinę z rodzicami i rodzeństwem.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2014, 12:43

Nam Pani na szkoleniu wyjaśniła, że należy wprowadzić wszystkich do systemu, zamówić tylko dla tych członków rodziny, którzy zamieszkują w gminie, skserować wniosek i wysłać z pismem przewodnim informującym o tym, komu nie zamówiono kart do gminy właściwej ze względu na miejsce zamieszkania tychże osób.
socjalka77
Praktykant
Od: 17 maja 2014, 18:56
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x