KDR przedłużenie kart - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 lut 2023, 9:59

Klientka złożyła wniosek w celu zmiany swojego nazwiska oraz przedłużenia terminu ważności karty dwójce dzieci, ze względu na to, że się uczą dalej, karta trzeciego dziecka jest już nieważna ze względu na niespełniające warunki nie zostaje przedłużona. Unieważniłam karty wydane wcześniej. Przy weryfikacji wniosku wyskakuje mi pełno błędów i ostrzeżeń :

dla wnioskodawcy :
Znaleziono wnioskodawcę Osoba o numerze PESEL jest zarejestrowana w systemie i przypisana do
Ostrzeżenie przyznano już Kartę o numerze , wydaną w gminie , data wydania karty . Osoba podana na wniosku ma taki sam numer PESEL, ale inne nazwisko/imię:
Znaleziono osobę Osoba jest zarejestrowana w systemie i przypisana do rodziny w .

dla dziecka które nie spełnia warunków:
Błąd biznesowy pozycji wniosku Rolę osoby w rodzinie: DZIECKO_NIESPELNIAJACE można wprowadzić wyłącznie dla wniosków z zaznaczonym polem: Wniosek dla rodziców lub małżonków rodziców, którzy kiedykolwiek mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek

dla dziecka, które miało wydaną kartę ale w 2020 roku straciła ważność: dziecko się uczy i ma 22 lata

Błąd biznesowy pozycji wniosku Osoba nie została znaleziona. Dla takiej osoby należy wprowadzić wniosek dla nowej rodziny, jako uzupełnienie rodziny lub jako nowego członka rodziny.
Błąd biznesowy pozycji wniosku Osoba nie miała wydanej Karty Dużej Rodziny. Dla takiej osoby należy wprowadzić wniosek dla nowej rodziny, jako uzupełnienie rodziny lub jako nowego członka rodziny.

dla dziecka, które ma mieć przedłużoną kartę

Ostrzeżenie Osobie przyznano już Kartę o numerze, wydaną w gminie , data wydania karty . Osoba podana na wniosku ma taki sam numer PESEL, ale inne nazwisko/imię:
Znaleziono osobę Osoba jest zarejestrowana w systemie i przypisana do rodziny w gminie.

Ps. Jestem nowa w KDR i nie wiem jak mam do tego podejść. Błagam pomóżcie ;C
aspirant260612
Stażysta
Od: 26 sty 2023, 14:17
Zajmuję się: DM,KDR, STYPEDNIA, REFUNDACJA VAT, ŹRÓDŁA CIEPŁA,

Napisano: 14 lut 2023, 10:25

gdy to czytam w głowie robi mi się mentlik, chaos i wpadam w panikę :roll: proponuję napisać w prywatnej wiadomości nr tel. zadzwonię i spróbujemy może coś ogarnąć, wypracować, rozmawiając bezpośrednio i pilotując poczynania w SI KDR, bo to raczej przypadek na teleporady niż krótką odpowiedź, której nikt chyba nie ma ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 14 lut 2023, 13:46

Bardzo dziękuję za chęci, już mi się udało :)
W przypadku dziecka, gdzie był błąd biznesowy okazało się , że system nie wyłapywał osoby po peselu, bo karta już straciła ważność w 2020r. i w systemie widniała ta osoba jako same x więc ani po nazwisku ani po peselu nie można było jej znaleźć
w przypadku dziecka niespełniającego warunków niepotrzebnie go w ogóle uwzględniłam wniosku, bo nie wnoszę o kartę, a poprzednia straciła ważność
w przypadku trzeciego dziecka wszystko jest ok tylko wyskoczyło ostrzeżenie że występuję w systemie, w 2022 roku karta straciła ważność więc tu system jeszcze nie wykasował danych tak jak w przypadku pierwszym.
a w przypadku wnioskodawcy jest to również ostrzeżenie że występował w rodzinie

Mam nadzieję, że dobrze to rozkminiłam.
Jeszcze raz dziękuję
aspirant260612
Stażysta
Od: 26 sty 2023, 14:17
Zajmuję się: DM,KDR, STYPEDNIA, REFUNDACJA VAT, ŹRÓDŁA CIEPŁA,

Napisano: 14 lut 2023, 13:55

no to spoko bo jakoś tak to właśnie trzeba zazwyczaj rozkminić 8-) fajnie że jest problem i udało ci się go rozwiązać oraz z nami tym rozwiązaniem podzielić ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x