Proszę o pomoc - Student, który wcześniej nie miał KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 lut 2023, 9:01

Witam, bardzo proszę o pomoc. Wnioskodawczyni - osoba kontynuująca naukę na studiach złożyła wniosek elektronicznie, zaznaczając "wnoszę o przyznanie karty dużej rodziny". we wniosku wykazała tylko siebie, jako osobę kontynuującą naukę. załączyła oświadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki.
Problem w tym, że w 2019 r. jej rodzice złożyli wniosek o przyznanie karty dużej rodziny dla rodziców lub małżonków rodziców, którzy kiedykolwiek mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek, czyli dzieci (było ich troje) wówczas nie otrzymały kart z uwagi na brak spełnionych warunków ustawowych.
Jak postąpić w tej sytuacji? Wg mnie karta się nie należy (jeśli jest inaczej, proszę o wyprowadzenie mnie z błędu). zastanawiam się tylko czy wszcząć postępowanie administracyjne z urzędu i potem wydać decyzję odmowną czy wezwać do usunięcia braków formalnych pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia?
Bardzo proszę o pomoc, jakieś wskazówki.
pozdrawiam.
ResiKDR
Stażysta
Od: 11 sie 2020, 13:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 17 lut 2023, 10:20

no tak karta się nie należy, jak się da to wyjaśnić klientce to można spróbować bez decyzji to jakoś rozwiązać, natomiast jak się nie da to trzeba decyzję odmowną zadziałać :roll:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 17 lut 2023, 10:34

Dzięki ubu :) Jesteś nieocenioną pomocą :) spróbuję się dogadać, może Pani wycofa wniosek. Nie wiem jak u Ciebie i pozostałych osób zajmujących się KDR ale u mnie co drugi wniosek elektroniczny to gniot.. aż boję się klikać w "odbierz wiadomość" ;)
ResiKDR
Stażysta
Od: 11 sie 2020, 13:25

Napisano: 17 lut 2023, 10:39

10% wniosków elektronicznych jest w miarę bezproblemowa ;) ale trza próbować sobie ułatwiać życie 8-)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x